Thu. Feb 2, 2023
ћирилица /latinica

U Istočnom Sarajevu oprez zbog mogućeg izlivanja rijeka, dežura zbog obilnih padavina

Poplava u Istočnoj Ilidži, novembar 2021.

Izvor: Filter

Do 20. januara očekuju se obilne padavine uz jak do olujni jugo, a iz Republičke uprave Civilne zaštite upozoravaju na mogućnost izlivanja bujičnih vodotoka, pojavu klizišta i znatan porast nivoa velikih rijeka.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju i na to da će najavljena količina padavina izazvati značajan porast velikih rijeka. Zabrinjava količina padavina koja se očekuje u Crnoj Gori, pa je pažnja posebno usmjerena na gornji dio sliva rijeke Drine, Hercegovinu, gornji sliv Une i Sane, te na sliv Pive i Tare u Crnoj Gori.

“Hercegovina može da apsorbuje veću količinu padavina nego Sarajevsko-romanijska regija ili Krajina, ali to stvara opasnost pojave bujičnih poplava. Područje u Crnoj Gori u kome se predviđa količina od 400 litara kiše po metru kvadratnom je najkišnije u Evropi, ali ne bi bilo dobro ako se to prelije na područje Republike Srpske zbog drugačije konfiguracije zemljišta”, istakao je direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Darko Borojević.

Zbog najavljenih padavina, a posebno poplava koje su područje Istočnog Sarajeva pogodile početkom novembra 2021. godine, u opštinama preduzimaju neophodne mjere na sprečavanju sličnih dešavanja.

Trnovo, novembar 2021.

Najave obilnijih padavina se nakon novembra 2021. više prate jer se tada pokazalo da čak i manje rijeke i potoci mogu izazvati velike probleme.

Iako vjeruju da ovih dana u Istočnom Sarajevu neće biti većih problema, nadležni preduzimaju neophodne mjere a građane pozivaju na oprez.

Juče su održane sjednice štabova za vanredne situacije opština Pale, Istočna Ilidža, Trnovo, Istočno Novo Sarajevo i Sokolac.

Nakon toga su nadležne službe provjeravale stanje na svim lokacijama na kojima su se rijeke izlile iz korita tokom poplava 2021. godine. Tamo gdje je to bilo potrebno, angažovana je mehanizacija, kako bi se mogućnost ponavljanja poplava spriječila.

Na Palama punktovi i dežura

Tokom dana na Palama će biti formirano više punktova na kojima će uz mehanizaciju dežurati ljudstvo komunalnih preduzeća i opštinskih službi, najavio je načelnik opštine Pale Boško Jugović, koji je i komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije.

Nakon sastanka opštinskog Štaba, koji je održan juče, saopšteno je da su opština Pale i lokalna preduzeća nabavili sve ono što je neophodno u slučaju plavljenja, da su pripremljene i pumpe za ispumpavanje vode, kao i sušilice, te da su potpuno spremne i službe Doma zdravlja Pale i apoteke u slučaju da stanovništvu na terenu bude potrebna medicinska pomoć, odnosno dostava lijekova.

“Reagujemo pravovremeno i vjerujemo da neće biti većih problema, ali ne želimo ništa da prepustimo slučaju”, poručio je Jugović.

Pale, novembar 2021.

On je pozvao građane i privredne subjekte da ozbiljno shvate upozorenja Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, te da i ličnim angažmanom učine sve kako bi zaštitili imovinu od mogućih poplava.

Filter 2019