У Источном Сарајеву опрез због могућег изливања ријека, дежура због обилних падавина

Поплава у Источној Илиџи, новембар 2021.

Извор: Филтер

До 20. јануара очекују се обилне падавине уз јак до олујни југо, а из Републичке управе Цивилне заштите упозоравају на могућност изливања бујичних водотока, појаву клизишта и знатан пораст нивоа великих ријека.

Из Републичког хидрометеоролошког завода упозоравају и на то да ће најављена количина падавина изазвати значајан пораст великих ријека. Забрињава количина падавина која се очекује у Црној Гори, па је пажња посебно усмјерена на горњи дио слива ријеке Дрине, Херцеговину, горњи слив Уне и Сане, те на слив Пиве и Таре у Црној Гори.

“Херцеговина може да апсорбује већу количину падавина него Сарајевско-романијска регија или Kрајина, али то ствара опасност појаве бујичних поплава. Подручје у Црној Гори у коме се предвиђа количина од 400 литара кише по метру квадратном је најкишније у Европи, али не би било добро ако се то прелије на подручје Републике Српске због другачије конфигурације земљишта”, истакао је директор Републичког хидрометеоролошког завода Дарко Боројевић.

Због најављених падавина, а посебно поплава које су подручје Источног Сарајева погодиле почетком новембра 2021. године, у општинама предузимају неопходне мјере на спречавању сличних дешавања.

Трново, новембар 2021.

Најаве обилнијих падавина се након новембра 2021. више прате јер се тада показало да чак и мање ријеке и потоци могу изазвати велике проблеме.

Иако вјерују да ових дана у Источном Сарајеву неће бити већих проблема, надлежни предузимају неопходне мјере а грађане позивају на опрез.

Јуче су одржане сједнице штабова за ванредне ситуације општина Пале, Источна Илиџа, Трново, Источно Ново Сарајево и Соколац.

Након тога су надлежне службе провјеравале стање на свим локацијама на којима су се ријеке излиле из корита током поплава 2021. године. Тамо гдје је то било потребно, ангажована је механизација, како би се могућност понављања поплава спријечила.

На Палама пунктови и дежура

Током дана на Палама ће бити формирано више пунктова на којима ће уз механизацију дежурати људство комуналних предузећа и општинских служби, најавио је начелник општине Пале Бошко Југовић, који је и командант општинског Штаба за ванредне ситуације.

Након састанка општинског Штаба, који је одржан јуче, саопштено је да су општина Пале и локална предузећа набавили све оно што је неопходно у случају плављења, да су припремљене и пумпе за испумпавање воде, као и сушилице, те да су потпуно спремне и службе Дома здравља Пале и апотеке у случају да становништву на терену буде потребна медицинска помоћ, односно достава лијекова.

“Реагујемо правовремено и вјерујемо да неће бити већих проблема, али не желимо ништа да препустимо случају”, поручио је Југовић.

Пале, новембар 2021.

Он је позвао грађане и привредне субјекте да озбиљно схвате упозорења Републичке управе цивилне заштите Републике Српске, те да и личним ангажманом учине све како би заштитили имовину од могућих поплава.

Filter 2019