У Европи оборени температурни рекорди, у Српској и до 20 степени

Извор: РТРС

У Републици Српској али и региону неуобичајено је топло вријеме. Температуре су и до 20 степени. Оборени су температурни рекорди и широм Европе. Многи су задовољни због лијепог и топлог времена јер ће да уштете електирчну енергију, али не и пољопривредници и воћари који су забринути да ће род подбацити.

У Републици Српској 2022. година и први дани нове 2023. године дефинитивно су најтоплији откако се врше мјерења.

– Ако посматрамо период од претходних 30 година температура је за 1,5 степени већа од просјека. Децембар је такође најтоплији децембар откад се врше мјерења. Такође, најтоплији је 31. децембар када је температура прешла 20 степени – истиче Милица Ђорђевић, метеоролог из Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске.

Некима одговара овакво топло вријеме, али не и пољопривредницима, посебно воћарима. Са стрепњом прате метеоролошке прогнозе. Високе температуре никако не погодују воћкама које би сада требале бити у фази зимског мировања.

– Сада треба да наступи оно право мировање, зимско. Скупљање инактивних ниских температура су управо пресудне за квалитет и цвјетање и заметање броја квалитетних листова, које касније треба да хране воћке, а плодови да буду квалитетни, сочни и пуни шећера – упозорава воћар из Градишке Небојша Аџић.

За главу се држе и туристички радници јер снијега нема на скијалиштима. Довољно га нема чак ни на швајцарским Алпима. С друге стране, Сједињене Америчке Државе суочиле су се са правим леденим добом. Разлог таквим дешавањима струка види у глобалним климатским промјенама. Упозоравају да нас чекају све топлије зиме.

– На жалост, те се прогнозе остварују током ове зиме. Очекивати је свакако да ће крајем зиме бити снијега, на планинама свакако. Али, оно што се дешава данас директно је посљедица глобалних климатских промјена које су условиле повећање температуре и промјену осталих климатских елемената – истиче климатолог Горан Трбић.

И наредних дана чека нас топло вријеме, док се захлађење предвиђа тек у другом дијелу јануара. Али, ни то неће бити дуго, бар тако кажу метеоролози.

Filter 2019