Sat. Apr 20, 2024
ћирилица /latinica

U Bolnici “Srbija” moguće izmjeriti gustinu kostiju

Izvor: Filter

U Bolnici „Srbija“ pušten je u rad DEXA – aparat za denzitometriju- mjerenje gustine kostiju, koji je ovoj ustanovi donirala gospođa Nevenka Klepić Hadžibašioglu.

“Pred sam kraj života gospođa Nevenka opet je pokazala svoju humanost i obezbjedila novac za aparat koji će biti na raspolaganju svim stanovnicima naše regije, a i šire, zbog čega smo joj neizmjerno zahvalni”, poručili su iz Bolnice “Srbija”.

Pored aparata za mjerenje gustine kostiju, ona je Bolnici „Srbija“ donirala i barokomoru, a imala je u planu pokloniti i još jednu, uvidjevši potrebu za istom.

„Potreba stanovnika za mjerenjem gustine kostiju je veoma velika i Bolnica „Srbija“ je od sada u mogućnosti da pruža ovu vrstu pregleda. Dexa je prvi, jedini i najsavremeniji aparat u državnoj ustanovi na području Sarajevsko- romanijske regije“, rekla je dr Aleksandra Magazin, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.

Prema njenim riječima denzitometrija je brza, bezbolna, neinvazivna procedura, koja služi za procjenu stepena odstupanja u mineralnoj gustini kostiju. Najrelevantnije tačke mjerenja su kuk i lumbalna kičma.

“DEXA se najčešće koristi za dijagnostiku osteoporoze, koja podrazumjeva postepen gubitak koštane mase kao i promjenu same strukture kostiju, zbog čega kosti postaju tanke, krhke i podložne prelomima. Osteoporoza se najčešće otkriva tek kada dođe do preloma kosti”, objasnila je dr Magazin.

Ona je navela da se mjerenje gustine kostiju preporučuje: ženama u ranoj menopauzi, osobama kojima se smanjila visina više od 2, 5 cm, pacijentima sa hroničnim oboljenjima koji koriste medikamente koji dovode do gubitka koštane mase, osobama koje imaju uporan bol u leđima, onima koji su dobili prelom nakon manje traume ili imaju pozitivnu porodičnu anamnezu preloma.

Pacijentima na kortikosteroidnoj terapiji, supstitucionoj terapiji za štitnu žlijezdu i onkološkim pacijentima preporučuje se mjerenje gustine kostiju dva puta godišnje.

Za pregled je neophodna uputnica porodičnog ljekara, a moguć je i komercijalni pregled za neosigurana lica koji košta 40 KM.

Pacijenti pregled mogu zakazati na broj telefona 057/325-302 svaki radni dan u periodu od 7.00 do 15.00 časova.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com