Sun. Jul 14, 2024
ћирилица /латиница

У Болници “Србија” могуће измјерити густину костију

Извор: Филтер

У Болници „Србија“ пуштен је у рад DEXA – апарат за дензитометрију- мјерење густине костију, који је овој установи донирала госпођа Невенка Kлепић Хаџибашиоглу.

“Пред сам крај живота госпођа Невенка опет је показала своју хуманост и обезбједила новац за апарат који ће бити на располагању свим становницима наше регије, а и шире, због чега смо јој неизмјерно захвални”, поручили су из Болнице “Србија”.

Поред апарата за мјерење густине костију, она је Болници „Србија“ донирала и барокомору, а имала је у плану поклонити и још једну, увидјевши потребу за истом.

„Потреба становника за мјерењем густине костију је веома велика и Болница „Србија“ је од сада у могућности да пружа ову врсту прегледа. Dexa је први, једини и најсавременији апарат у државној установи на подручју Сарајевско- романијске регије“, рекла је др Александра Магазин, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације.

Према њеним ријечима дензитометрија је брза, безболна, неинвазивна процедура, која служи за процјену степена одступања у минералној густини костију. Најрелевантније тачке мјерења су кук и лумбална кичма.

“DEXA се најчешће користи за дијагностику остеопорозе, која подразумјева постепен губитак коштане масе као и промјену саме структуре костију, због чега кости постају танке, крхке и подложне преломима. Остеопороза се најчешће открива тек када дође до прелома кости”, објаснила је др Магазин.

Она је навела да се мјерење густине костију препоручује: женама у раној менопаузи, особама којима се смањила висина више од 2, 5 цм, пацијентима са хроничним обољењима који користе медикаменте који доводе до губитка коштане масе, особама које имају упоран бол у леђима, онима који су добили прелом након мање трауме или имају позитивну породичну анамнезу прелома.

Пацијентима на кортикостероидној терапији, супституционој терапији за штитну жлијезду и онколошким пацијентима препоручује се мјерење густине костију два пута годишње.

За преглед је неопходна упутница породичног љекара, а могућ је и комерцијални преглед за неосигурана лица који кошта 40 KМ.

Пацијенти преглед могу заказати на број телефона 057/325-302 сваки радни дан у периоду од 7.00 до 15.00 часова.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com