Mon. May 27, 2024
ћирилица /латиница

Уставни суд укинуо термин заједничке институције

Извор: Срна, Глас Српске

Одлучујући о захтјеву Дениса Звиздића за оцјену уставности члана пет Закона о застави БиХ, Уставни суд БиХ утврдио је да овај члан у дијелу који гласи “заједничких институција или институција којом управљају заједничке институције или која је одговорна заједничким институцијама” није у складу са Уставом БиХ и укинуо га је.

У овој одлуци Уставни суд је између осталог навео да је законодавац додавањем одреднице „заједничке” испред израза „институције” промијенио смисао члана III/1. Устава БиХ који прописује постојање искључиво „институција БиХ”.

– На тај начин законодавац је поступио супротно начелу владавине права из члана I/2. Устава БиХ зато што је оспореном одредбом закона измијенио суштину јасне уставне одредбе из члана III Устава БиХ – појаснили су у суду.

Звиздић, који је у вријеме подношења захтјева био замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и потпредсједник НиП-а у августу прошле године је Парламенту у хитној процедури упутио приједлог закона којим би се из Закона о застави БиХ брисао термин заједничке институције.

Тада је рекао да тражи да се брише „неуставна синтагма заједничке институције  у дијелу који се односи на објекте на којима се обавезно истиче застава”. Додао је да је „недопустиво да та формулација стоји у тако закону” и предложио да се умјесто термина заједничке институције користи термин институције БиХ.

Звиздић је раније током расправа у Парламенту посланицима из Српске говорио да не користе израз „заједничке институције” тврдећи да он не постоји у Уставу БиХ.

Стевандић: Уставни суд БиХ убрзано ради на разбијању БиХ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је Срни да Уставни суд БиХ убрзано ради на разбијању БиХ, будући да се почео бавити и питањима попут термина заједничке институције.

Стевандић је рекао да је неспорно да се институције на нивоу БиХ састављају од оних који се делегирају испред ентитета, односно Републике Српске и Федерације БиХ, због чега не могу бити јединствене институције.

-Уставни суд БиХ би својим негирањем да су институције заједничке, те исте институције могао претворити у привремене, поручио је Стевандић.

Према његовим ријечима, заједничке институције БиХ се бирају на територији ентитета, а не на читавој територији БиХ, након чега се састављају.

Вулић: Уставни суд у оваквом саставу је „зрео” за једно добро преиспитивање

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић навела је да Уставном суду БиХ, по налогу политичког Сарајева, смета термин заједничке институције, додавши да је чуди да га нису промијенили у сарајевске.

Нагласила је да термин заједничке и заједништво уопште може бити споран само ономе ко мисли да оне требају бити централне.

-А биће само оно што је Уставом дефинисано. Занима ме образложење одлуке и да ли има издвојених мишљења која ћу са пажњом прочитати јер требало је смислити шта ту није у сагласности с Уставом. Уставни суд у оваквом саставу је „зрео” за једно добро преиспитивање јер од улоге „подржава Устав” како пише и како би требало долазимо до тумачи и модификује – истакла је Вулићева.

Она је нагласила да БиХ јесте државна заједница, састављена од два ентитета, те да су појединци из политичког Сарајева дали свој допринос да никада не добије обрисе државе.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com