Троје службеника Граничне полиције „скинуто” са истраге Скај апликације

Извор: Глас Српске

Три службеника Граничне полиције БиХ, од којих је двоје поступало у случајевима Скај апликација, премјештено је на друга радна мјеста, потврђено је „Гласу Српске”.

Према незваничним информацијама сумња се да су они на неки начин покушали да утичу на истраге које произилазе из података с поменуте апликације. 

Полицијски савјетник директора Граничне полиције БиХ и главни инспектор Свевлад Хофман потврдио је „Гласу Српске” да је прошле седмице обављен интерни премјештај трој полицијских службеника.

– Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић је у складу са   законским овлаштењима извршио  интерни премјештај службеника Средишњег истражног уреда од којих је двоје непосредно поступало по таковзаној Скај апликацији. Интерно је премјештена и њихова непосредно надређена полицијска службеница која није директно поступала по скај апликацији – рекао је Хофман.

Истакао је да ће Канцеларија професионалне стандарде и унутарашњу контролу  кроз интерни поступак утврдити да ли су полицијски службени у свом поступању починили теже повреде службене дужности.

– Обзиром да је предмет Скај у изравној надлежности Тужилаштва  БиХ, оно је и овлаштено да даје додатне инфорамције – рекао је Хофман.

У Тужилаштву БиХ су истакли да се за сада неће оглашавати о овом случају.

Према писању неких медија у ФБиХ због Скај апликације и покушаја да се утиче на промјену истражног тима које предложило Тужилштво БиХ, смијењена је шефица истражне канцеларије.  Наводно је један од истражиоца њеног тима након 15 дана од пријема Скај кодова  направио службену забиљешку којом је обавијестио агенцију да се његово име спомиње у Скај апликацији у вези  са одређеним криминалним особама. 

У Граничној полицији БиХ су нам потврдили да је полицијска службеница  Споменка Маркуљ привремено  интерно премјештена док се не заврши истрага по том предмету. Она је била шефица истражне канцеларије.

У ГПБиХ су истакли да се досљедно и континуирано боре против криминала и корупције и у властитим редовима те да ће свако ко поступа протизаконито бити процесуиран и санкциониран.

– Наведени предмет који се спомиње у медијским наводима да  Средишњи истражни уред Граничне полиције БиХ „потреса скандал због скy истрага” је у надлежности Тужилаштва БиХ, а Канцеларија  за професионалне стандарде и унутрашњу контролу проводи интерну истрагу – саопштено је из Граничне полиције БиХ.

Filter 2019