Срећан Дан Републике Српске!

Извор: Глас Српске

Република Српска слави свој 31. рођендан! Основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ. У тадашњој Скупштини БиХ основали су је српски посланици, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали конститутивни статус. 

Поводом Дана Републике и трећег дана Божића посвећеног Светом првомученику и архиђакону Стефану, Света архијерејска литургија биче служена у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

Литургија ће почети у 8.30 часова.

У 12.00 часова предвиђено је полагање вијенаца на српском војничком спомен-гробљу “Мали Зејтинлик” на Сокоцу.

Свечани дефиле биће одржан у Источном Новом Сарајеву са почетком у 14.00 часова, док ће на Тргу Републике Србије, такође у Источном Новом Сарајеву у 19.00 часова бити уприличен ватромет уз концерт Полицијског оркестра МУП-а Републике Српске.

У 12.00 часова у Бањалуци, поводом Дана Републике, од зграде Градске управе кренуће “Ход части” који ће окупити породице погинулих бораца и ратне војне инвалиде.

У Народном позоришту Републике Српске у 20.00 часова биће изведена представа “Желим да живим” Националног драмског позоришта Русије, Александрински театар из Санкт Петербурга.

Прослава Дана Републике Српке биће обиљежена и у осталим локалним заједницама.

Дан Републике Српске биће обиљежен у Брчко дистрикту у понедјељак, 10. јануара.

Filter 2019