Сезонски грип на врхунцу, пад броја заражених почетком фебруара

Извор: Срна

У Републици Српској до сада нису детектоване мутације обичног вируса грипа који је карактеристичан за ово доба године, а број заражених вирусом корона на ниском је нивоу, изјавила је Срни начелник Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство Српске Нина Родић Вукмир.

“Грип и вируси достижу највише вриједности крајем јануара и почетком фебруара, када као и сваке године имамо пораст броја обољелих. Прошле седмице пријављен је први смртни случај од вирусне нинфекције код мушке особе средње животне доби”, рекла је Вукмирова.

Она је навела да су због пораста броја пацијената са респираторним инфекцијама и обољењима сличним грипу створене гужве у установама примарне здравствене заштите, те да је примјетан раст броја пацијената на болничком лијечењу у односу на период прије избијања вируса корона.

“Европске лабораторије задужене за праћење врста вируса нису детектовале до сада никакве врсте мутација, тако да је ријеч о обичним вирусима грипа који су присутни сваке године у Европи”, рекла је Вукмирова.

Када је ријеч о превенцији, она истиче да вакцинација даје најбоље резултате, али да је сада касно за оне који су пропустили да се на тај начин заштите јер је вирус грипа на врхунцу а за развијање имунитета након вакцијанције потребне су двије седмице.

“Вакцинација против грипа спроводи се у октобру и новембру када је идеално вријеме да би на вријеме дочекали сезону вируса”, подсјетила је Вукмирова.

Говорећи о вирусу корона, она је навела да је број заражених на ниском нивоу.

“Имамо десетак позитивних на седмичном нивоу, а проценат позитивних узорака је испод пет одсто”, рекла је Вукмирова.

Filter 2019