Mon. May 20, 2024
ћирилица /latinica

Svečana sjednica povodom jubileja Grada 13. marta

Foto: Grad Istočno Sarajevo

Izvor: Srna

Svečana sjednica Skupštine grada Istočno Sarajevo povodom obilježavanja 30 godina od donošenja statutarne odluke o organizaciji Srpskog grada Sarajeva biće održana 13. marta, dogovoreno je na sastanku predsjednika Skupštine grada Istočno Sarajevo Branka Koromana sa predsjednicima skupštine opština iz sastava grada.

Foto: Grad Istočno Sarajevo

U saopštenju Grada Istočno Sarajevo navodi se da je Koroman rekao da će zajedničkoj, svečanoj, sjednici Skupštine grada, osim gradskih odbornika, prisustvovati odbornici skupštine svih šest opština iz sastava grada, te da će ovaj značajan jubilej biti dostojanstveno obilježen.

“Ovo je veoma važan datum za naš grad, jer je 13. marta 1993. godine, Srpski grad Sarajevo definisan kao teritorijalno-administrativna jedinica Republike Srpske u čijem sastavu su tada bile opštine Centar, Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Novo Sarajevo, Rajlovac, Stari Grad i Vogošća”, podsjetio je Koroman.

On je istakao da je Istočno Sarajevo danas, 30 godina nakon formalne zajednice opština, moderan grad koji se u kontinuitetu razvija.

Foto: Grad Istočno Sarajevo

Statutarna odluka o formiranju Srpskog grada Sarajeva usvojena je 13. marta 1993. godine, a iste godine u oktobru, Grad Srpsko Sarajevo je konstituisan na Palama, uz prisustvo predsjednika skupština i izvršnih odbora tadašnjih srpskih gradskih i prigradskih opština.

Prvi predsjednik Skupštine Srpskog grada Sarajeva bio je Trifko Radić, a privremeno sjedište grada prvobitno je bilo u Srpskoj opštini Vogošća.

Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kada su pojedine srpske opštine ili dijelovi opština pripali Federaciji BiH, u sastav tadašnjeg Srpskog Sarajeva, ušle su opštine koje danas čine grad Istočno Sarajevo.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com