Sun. Apr 14, 2024
ћирилица /латиница

Свечана сједница поводом јубилеја Града 13. марта

Фото: Град Источно Сарајево

Извор: Срна

Свечана сједница Скупштине града Источно Сарајево поводом обиљежавања 30 година од доношења статутарне одлуке о организацији Српског града Сарајева биће одржана 13. марта, договорено је на састанку предсједника Скупштине града Источно Сарајево Бранка Kоромана са предсједницима скупштине општина из састава града.

Фото: Град Источно Сарајево

У саопштењу Града Источно Сарајево наводи се да је Kороман рекао да ће заједничкој, свечаној, сједници Скупштине града, осим градских одборника, присуствовати одборници скупштине свих шест општина из састава града, те да ће овај значајан јубилеј бити достојанствено обиљежен.

“Ово је веома важан датум за наш град, јер је 13. марта 1993. године, Српски град Сарајево дефинисан као територијално-административна јединица Републике Српске у чијем саставу су тада биле општине Центар, Хаџићи, Илиџа, Илијаш, Ново Сарајево, Рајловац, Стари Град и Вогошћа”, подсјетио је Kороман.

Он је истакао да је Источно Сарајево данас, 30 година након формалне заједнице општина, модеран град који се у континуитету развија.

Фото: Град Источно Сарајево

Статутарна одлука о формирању Српског града Сарајева усвојена је 13. марта 1993. године, а исте године у октобру, Град Српско Сарајево је конституисан на Палама, уз присуство предсједника скупштина и извршних одбора тадашњих српских градских и приградских општина.

Први предсједник Скупштине Српског града Сарајева био је Трифко Радић, а привремено сједиште града првобитно је било у Српској општини Вогошћа.

Након потписивања Дејтонског мировног споразума, када су поједине српске општине или дијелови општина припали Федерацији БиХ, у састав тадашњег Српског Сарајева, ушле су општине које данас чине град Источно Сарајево.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com