Mon. Feb 6, 2023
ћирилица /latinica

Prošle godine Matičnoj biblioteci poklonjeno 6.188 knjiga

Izvor: Srna

Matična biblioteka Istočno Sarajevo tokom prošle godine je od 151 darodavca na poklon dobila 6.188 knjiga, saopšteno je iz ove ustanove kulture.

“U našem fondu smo zadržali 1.641, a drugim bibliotekama smo poklonili 3.215 knjiga”, naveli su iz Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Ova biblioteka je u 2022. godini najviše knjiga poklonila specijalnim bibliotekama na području Sarajevsko-romanijske regije, Narodnoj biblioteci Istočni Stari Grad, Narodnoj biblioteci u Trnovu i Narodnoj biblioteci “Manojlo Ilić” iz Rudog.

U saopštenju je navedeno da su lani poklonili i knjige za dvije biblioteke na otvorenom, maloj biblioteci ispred Srednjoškolskog centra /SŠC/ “28. juni” i maloj biblioteci u Parku velikana.

Iz ove biblioteke zahvaljuju svima koji su darovali barem jednu publikaciju i dali doprinos bržem popunjavanju i bogaćenju knjižnog fonda Matične, a time i drugih biblioteka.

“Kultura i obrazovanje su bili i ostali osnovni preduslov razvoja građanskog društva i jačanja potencijala svake sredine”, istaknuto je u saopštenju.

Iz Matične bilioteke su ukazali da je poklanjanje knjiga bibliotekama jedan vid zadužbine, a da je zadužbinarstvo kod Srba uglavnom bio običaj bogatih i moćnih, obično kraljeva, careva i velmoža.

Kako se vrijeme mijenjalo, mijenjali su se i zadužbinari, ali svrha je uvijek bila ista – “da bude na polzu naroda”, posebno ako zadužbinar nije imao potomaka.

Filter 2019