Прошле године Матичној библиотеци поклоњено 6.188 књига

Извор: Срна

Матична библиотека Источно Сарајево током прошле године је од 151 дародавца на поклон добила 6.188 књига, саопштено је из ове установе културе.

“У нашем фонду смо задржали 1.641, а другим библиотекама смо поклонили 3.215 књига”, навели су из Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Ова библиотека је у 2022. години највише књига поклонила специјалним библиотекама на подручју Сарајевско-романијске регије, Народној библиотеци Источни Стари Град, Народној библиотеци у Трнову и Народној библиотеци “Манојло Илић” из Рудог.

У саопштењу је наведено да су лани поклонили и књиге за двије библиотеке на отвореном, малој библиотеци испред Средњошколског центра /СШЦ/ “28. јуни” и малој библиотеци у Парку великана.

Из ове библиотеке захваљују свима који су даровали барем једну публикацију и дали допринос бржем попуњавању и богаћењу књижног фонда Матичне, а тиме и других библиотека.

“Kултура и образовање су били и остали основни предуслов развоја грађанског друштва и јачања потенцијала сваке средине”, истакнуто је у саопштењу.

Из Матичне билиотеке су указали да је поклањање књига библиотекама један вид задужбине, а да је задужбинарство код Срба углавном био обичај богатих и моћних, обично краљева, царева и велможа.

Kако се вријеме мијењало, мијењали су се и задужбинари, али сврха је увијек била иста – “да буде на ползу народа”, посебно ако задужбинар није имао потомака.

Filter 2019