Mon. May 27, 2024
ћирилица /латиница

Прије 26 година преминуо потпредсједник Српске Никола Кољевић

Извор: Срна

На данашњи дан 1997. године преминуо је професор Никола Кољевић, некадашњи потпредсједник Републике Српске и један од оснивача СДС-а.

Никола Кољевић рођен је 1936. године у Бањалуци у угледној трговачкој породици. Дипломирао је теорију књижевности на Филозофском факултету у Београду, гдје је и докторирао.

Био је универзитетски професор, преводилац и есејиста. Важио је за једног од најцјењенијих познавалаца Шекспира у бившој СФРЈ.

Универзитетску каријеру Кољевић је започео на Филозофском факултету у Сарајеву. Као шекспиролог, компаративиста, театролог и признати интелектуалац уређивао је угледне књижевне часописе “Путеви” и “Израз”.

На првим вишестраначким изборима 1990. године Кољевић је изабран за српског члана Предсједништва СР БиХ, а од априла 1992. био је потпредсједник Републике Српске. На тој функцији је остао све до првих послијератних избора.

Упоредо са политичким активностима, професор Кољевић био је ангажован на формирању Универзитета у Српском Сарајеву, данас Источном Сарајеву.

Кољевић је сахрањен у породичној гробници у Бањалуци. У парку испред зграде Народног позоришта у Бањалуци, 2019. године, у присуству највиших званичника Српске, откривена је биста професору Кољевићу.

Бисту су заједно откриле предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и Кољевићева кћерка Богдана.

У јануару 2017. године откривена је и спомен-плоча на родној кући Николе Кољевића у Бањалуци.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com