Sun. Apr 14, 2024
ћирилица /латиница

Прича о Мирославу Клачару, инспектору, планинару, бициклисти…

Извор: Филтер

Мирослав Kлачар је припадник МУП-а Републике Српске. Инспектор који је завршио два факултета, крају приводи и трећи а препознатљив је по бројним планинарским и бициклистичким експедицијама. Био је првак у модерном плесу, трчи маратоне. Ово је прича о њему, емитована у емисији “Кафа у 5” ЕЛТА ТВ.

Мирослав Kлачар припадник је Министарства унутрашњих послова Републике Српске већ двије деценије. У полицији је обављао различите послове а тренутно је начелник Одјељења за привредни криминалитет у Полицијској управи Источно Сарајево. Уз захтјеван рад у служби, а уз велику жељу и љубав према различитим спортовима, препознатљив је по бројним хобијима. Авантура и изазов су ријечи које најбоље описују његове походе на бициклу, успоне на планинске врхове, карлинг и трчање.
На бициклу је са колегама из клуба прво ишао до мора, а 2008. године отишли су на Хиландар.

„То поклоничко путовање је било лијепо, пуно утисака. То исто смо поновили 2010. Онда се прича почела ширити па смо 2012. отишли до Италије, 2013. до Румуније, 2015. смо возили до Чешке а 2019. чак и до Москве. За 11 година сам бициклом обишао 16 земаља“, прича Мирослав.

Гдје се не може бициклом, иде се пјешке. И то на неке од највећих планинских врхова. Било је, каже, интересантних експедиција. Издваја Мон Блан, највиши врх Алпа у Француској, затим Арарат, највиши врх Турске и читавог јерменског горја, затим највиши врх Аустрије, па Мусала која је највиши врх Балкана, те мноштво врхова у БиХ и региону. Планинарење је, додаје, диван и здрав спорт и препоручује га свима.

Трчање је саставни дио сваког његовог дана јер је то најбољи начин одржавања кондиције, а 2019. истрчао је маратон.

Kлачар се бави и карлингом, најновијим олимпијским спортом који је прије неколико година заживио управо у Источном Сарајеву током одржавања ЕYОФ-а.

„Ја сам тад обављао послове командира ПС Пале и обезбјеђивао дворану Пеки у којој су се одржавала та такмичења. То ми се јако свидјело и онда смо организовали аматерски турнир и тако је све кренуло. Сада већ имамо три клуба на нивоу БиХ и одржавају се лигашка такмичења. Kлуб у коме сам ја, Олимпик Источно Сарајево, је актуелни првак БиХ у карлингу“, каже Клачар.

Стални рад и усавршавање крећу од посла а преносе се и на све активности које чине дио његовог живота. Прво је дипломирао на Економском факултету, потом на Правном а ускоро ће стећи и трећу диплому. Преданост послу и стално усавршавање његове су препознатљиве особине, које колеге истичу. 

„Прво сам завршио Економски факултет Универзитета у Источном Сарајеву. Посао сам чекао три године, и с тим факултетом сам и запослен у МУП-у на пословима привредног криминалитета. Kроз посао сам се сретао са различитим предметима гдје постоји доста правних аспеката, тако да сам одлучио да се усавршим, како бих послове обављао боље и квалитетније. Уписао сам Правни факултет на истом Универзитету и завршио. Мој посао је управо спој та два факултета. А моја стара љубав је историја. Волим пуно да читам и то ми је увијек била жеља да студирам. Остварила се прије пар година када сам уписао и трећи факултет. Скоро је и он при крају, апсолвент сам на Филозофском факултету“, прича Клачар.

Породица је, каже, његова највећа подршка и ослонац у свему што ради. А са супругом дијели и заједничке почетке у плесу. Kрајем деседесетих активно се бавио модерним плесовима и био први првак Републике Српске.

„Такмичења су се организовала на нивоу РС и прво је било 1999. године. Тада сам био првак РС у хип-хоп плесу, диско-денс и брејк плесу. То сам поновио 2000. године. Потом је основан Плесни Савез БиХ и ја сам већ био дошао у плесно озбиљније године тако да сам престао да се такмичим. Почео сам да водим један плесни клуб, тренирао сам дјецу дуго времена а тренутно само обављам дужности судије у Плесном савезу БиХ. Плес је лијепа ствар, ја сам ту упознао и своју супругу, заједно смо плесали неке плесове у пару“, сјећа се Клачар.

Од бициклизма, планинарења, трчања, до плеса и карлинга. Много је интересовања и хобија који су дио његовог живота. Рекло би се да му дан мора трајати више од 24 часа, како би успио вријеме посветити свему што га занима. Организација је и у овом случају најважнија. Спорт и хобији су дио његовог живота, али на првом мјесту је полиција. 

„Овај посао ми се јако свиђа. Мислим да сам се у њему остварио и испунио, мислим да га добро обављам, квалификован сам за то. Задовољан сам и вјерујте мислим ту и да наставим“, поручује на крају разговора.

Ако имате подршку породице, радите посао који волите и уз све то имате много интересовања и хобија, богат сте човјек кога његова искуства најбоље описују.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com