Mon. May 20, 2024
ћирилица /латиница

Православни вјерници обиљежавају други дан Божића

Православни вјерници обиљежавају други дан Божића који је посвећен Сабору пресвете Богородице, а трећи дан најрадоснијег хришћанског празника је Стевандан. За други дан Божића одлази се код пријатеља, кумова, дочекују се гости.

Православни вјерници Божић славе пуна три дана, а сваки има своје име. По обичајном календару, та три дана кућа се не чисти, поготово не метлом. 

Први дан најрадоснијег празника православаца је Божић, други је Божји дан, посвећен Богородици, а трећи Стевандан.

Други дан Божића у Српској православној цркви посвећен је Сабору пресвете Богородице, а у народним вјеровањима сабирању добрих дјела и мирењу.

Назива се и Божји или Средњи дан, и проводи се свечано, у знаку солидарности, милосрђа, пријатељства. Обилазе се кумови, пријатељи и комшије, примају гости.

Кажу, ко вам се нађе на кућном прагу да никако не треба да га вратите, него да га на најбољи начин угостите.

Трећег дана Божића, слави се Свети архиђакон и првомученик Стефан, кога бројне породице празнују као крсну славу, а Република Српска прославља свој дан.

Празновање траје до малог Божића, односно 14. јануара. Не пости се до Крстовдана. При сусрету људи се поздрављају традицоналним божићним поздравом, рукују се и љубе

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com