Fri. Jun 14, 2024
ћирилица /latinica

Poreska uprava RS: Prikupljeni prihodi prvi put premašili tri milijarde KM

Izvor: Srna

 Poreska uprava Republike Srpske u prošloj godini je na račun javnih prihoda prikupila 3,103 milijarde KM, što je za 362,1 milion KM ili 13 odsto više u odnosu na 2021. godinu, izjavio je direktor ove uprave Goran Maričić.

On je naveo da su ostvareni rezultati u prikupljanju prihoda za prošlu godinu za 10 odsto veći od projekcija naplate za tu godinu, saopšteno je iz Poreske uprave Srpske.

“Ovo je prvi put od osnivanja Poreske uprave Republike Srpske i uopšte naplate direktnih poreza u Srpskoj da je u toku jedne kalendarske godine prikupljeno više od tri milijarde KM javnih prihoda. Upravo takvi podaci pokazuju da su u Republici Srpskoj nastavljena pozitivna kretanja ukupnog poslovnog ambijenta, te da Poreska uprava pravovremeno provodi aktivnosti na redovnoj naplati, što se direktno odražava i na konačno stanje na računu javnih prihoda”, rekao je Maričić.

On je naglasio da je procentualni rast zabilježen u svim segmentima, pa je tako naplata direktnih poreza u prošloj godini u odnosu na 2021. veća za 32 odsto, doprinosa za 10 odsto, a ostalih javnih prihoda za šest odsto.

“Doprinosi su u protekloj godini naplaćeni u iznosu od 1,967 milijardi maraka, što je za 174,8 miliona KM više nego u 2021, iako je prošle godine došlo do smanjenja stope doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja sa 12 na 10,2 odsto”, rekao je Maričić.

On je dodao da je naplata doprinosa za Fond PIO i za Zavod za zapošljavanje bila veća je za po 15 odsto, a da se za Fond dječije zaštite bilježi povećanje od 16 procenata, dok je naplata doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja na istom nivou kao u 2021. godini.

Maričić je naveo da su direktni porezi naplaćeni u iznosu od oko 643,3 miliona KM, što je za 157,7 miliona maraka više nego godinu ranije, te da je najveći rast bio kod poreza na dobit i naplaćen je u iznosu od 329,8 miliona maraka, što je za 86,7 miliona KM ili za 36 odsto više nego 2021.

“Osim toga, značajan rast naplate kod direktnih poreza bilježi i porez na dohodak koji je naplaćen u iznosu od 268,1 miliona KM, što je za 35 odsto više u odnosu na uporedni period”, rekao je Maričić.

Prema njegovim rječima, kod ostalih javnih prihoda naplata je iznosila 492,4 miliona KM, što je za 29,5 miliona KM više u odnosu na godinu ranije, uz rast naplate prihoda od kazni i naknada za priređivanje igara na sreću od 18, odnosno 38 procenata, dok je naplata taksi i naknada na nivou prethodne godine iako je došlo do umanjenja ili ukidanja naplate određenih taksi.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com