Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /латиница

Пореска управа РС: Прикупљени приходи први пут премашили три милијарде КМ

Извор: Срна

 Пореска управа Републике Српске у прошлој години је на рачун јавних прихода прикупила 3,103 милијарде КМ, што је за 362,1 милион КМ или 13 одсто више у односу на 2021. годину, изјавио је директор ове управе Горан Маричић.

Он је навео да су остварени резултати у прикупљању прихода за прошлу годину за 10 одсто већи од пројекција наплате за ту годину, саопштено је из Пореске управе Српске.

“Ово је први пут од оснивања Пореске управе Републике Српске и уопште наплате директних пореза у Српској да је у току једне календарске године прикупљено више од три милијарде КМ јавних прихода. Управо такви подаци показују да су у Републици Српској настављена позитивна кретања укупног пословног амбијента, те да Пореска управа правовремено проводи активности на редовној наплати, што се директно одражава и на коначно стање на рачуну јавних прихода”, рекао је Маричић.

Он је нагласио да је процентуални раст забиљежен у свим сегментима, па је тако наплата директних пореза у прошлој години у односу на 2021. већа за 32 одсто, доприноса за 10 одсто, а осталих јавних прихода за шест одсто.

“Доприноси су у протеклој години наплаћени у износу од 1,967 милијарди марака, што је за 174,8 милиона КМ више него у 2021, иако је прошле године дошло до смањења стопе доприноса за Фонд здравственог осигурања са 12 на 10,2 одсто”, рекао је Маричић.

Он је додао да је наплата доприноса за Фонд ПИО и за Завод за запошљавање била већа је за по 15 одсто, а да се за Фонд дјечије заштите биљежи повећање од 16 процената, док је наплата доприноса за Фонд здравственог осигурања на истом нивоу као у 2021. години.

Маричић је навео да су директни порези наплаћени у износу од око 643,3 милиона КМ, што је за 157,7 милиона марака више него годину раније, те да је највећи раст био код пореза на добит и наплаћен је у износу од 329,8 милиона марака, што је за 86,7 милиона КМ или за 36 одсто више него 2021.

“Осим тога, значајан раст наплате код директних пореза биљежи и порез на доходак који је наплаћен у износу од 268,1 милиона КМ, што је за 35 одсто више у односу на упоредни период”, рекао је Маричић.

Према његовим рјечима, код осталих јавних прихода наплата је износила 492,4 милиона КМ, што је за 29,5 милиона КМ више у односу на годину раније, уз раст наплате прихода од казни и накнада за приређивање игара на срећу од 18, односно 38 процената, док је наплата такси и накнада на нивоу претходне године иако је дошло до умањења или укидања наплате одређених такси.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com