Thu. Feb 2, 2023
ћирилица /latinica

Plivanje za Časni krst na Bioštici umjesto na Kaljini

Izvor: Srna

Plivanje za Časni krst sutra će, zbog vremenskih prilika, biti održano na Bioštici u mjestu Knežina kod Sokoca umjesto na kupalištu Buk na rijeci Kaljina, saopštili su organizatori.

Učesnik i jedan od inicijatora ovog takmičenja Miroslav Nešković rekao je Srni da su se za bogojavljensko plivanje na Sokocu prijavila 22 takmičara i da su sve pripreme obavljene.

On je dodao da će se učesnici okupiti na rijeci Bioštica u mjestu Knežina u 12.00 časova, a plivanje za Časni krst počeće u 13.00 časova.

Nešković je naveo da su se za takmičenje, koje se treći put održava na području opštine Sokolac, prijavili plivači sa Sokoca, iz Rogatice, Milića i Han Pijeska, te da je među njima i mlada Sokočanka Olivera Topalović koja godinama učestvuje u plivanju za Časni krst.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izrazio je zadovoljstvo što će i ove godine biti održano plivanje za Časni krst, čiju će organizaciju lokalna uprava pomoći kada je riječ o registraciji učesnika, angažovanju lokalnog Doma zdravlja i ostalih službi čije je prisustvo neophodno.

On je dodao da su organizatori, i pored svih nastojanja da pripreme kupalište Buk, zbog jake kiše i bujičnih voda te pojačanog protoka vode na rijeci Kaljina bili primorani da promijene lokaciju bogojavljenskog plivanja i, ako to vremenske prilike omoguće, održe na Bioštici u Knežini.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja 19. januara Bogojavljenje – praznik krštenja Isusa Hrista, kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere.

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, jer se smatra da su se u trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je prvi put objavljena tajna Svete Trojice koji su postali simbol vjere.

Filter 2019