Fri. Apr 19, 2024
ћирилица /латиница

Одржан 9. Међународни Светосавски коцерт у Источном Новом Сарајеву

Извор: Срна

Удружење гуслара и пјевача завичајне пјесме “Срђан Кнежевић” организовало је у Источном Сарајеву 9. Међународни Светосавски коцерт, на којем су наступили бројни гуслари, фрулаши, глумци, пјесници, те изворне пјевачке групе из 15 градова Републике Српске и Црне Горе.

Предсједник Удружења Миленко Дивљан рекао је новинарима да је на концерту учествовало 10 музичких и шест пјевачких група, седам гуслара, од којих четворица младих, неколико фрулаша, глумица Јелена Човић из Источне Илиџе и један млади хармоникаш са Сокоца.

Дивљан је рекао да је веома изазовно организовати овакав концерт јер је потребно више од 4.000 КМ, што је за ово удружење много новца, с обзиром да нису на буџету ниједне општине, али да им жеља да сачувају сјећање на легендарног команданта јединице “Бели вукови” Срђана Кнежевића помаже да истрају.

Он је додао да су организацију концерта подржали општина Источно Ново Сарајево и Калиновик, док су преостала средства обезбијеђена новцем од чланарина и прилозима неколицине донатора.

Дивљан је нагласио да су у овом удружењу организовали малу школу гуслара како би традиционалну музику и инструменте сачували од изумирања, те да су се први ђаци представили публици.

Он је навео да је за Васкрс предвиђен специјални програм у славу 12 погинулих гуслара, који су животе дали бранећи Републику Српску, те да се нада да ће снимити и филм о њима, који ће бити приказиван широм Српске.

Вођа женске групе Удружења “Срђана Кнежевића” Радмила Прстојевић рекла је да цијело удружење броји око 30 чланова, а пјевачка група девет жена, те да је наступ посвећен Светом Сави.

Шеснаестогодишњи гуслар Лазар Витомир из Хан Пијеска сматра да овакве манифестације имају велики значај, а публици се представио с пјесмом о љубави “Рада с Романије”.

Члан Гусларског друштва “Старина Новак” са Пала Стефан Гавриловић гуслао је пјесму “Свети Сава” у осмерцу.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com