Wed. Feb 1, 2023
ћирилица /latinica

Održana radionica japanske kaligrafije u Ambasadi BiH u Japanu

Izvor: Filter

U organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine (BiH) u Japanu, Ambasade Republike Srbije u Japanu i kaligrafske škole čuvenog japanskog kaligrafa Vade Kasena /Wada Kasen/, 15. januara, u prostorijama Ambasade BiH u Tokiju, održana je druga po redu radionica japanske kaligrafije „KAKIZOME“.

Ovom kulturnom događaju prisustvovali su učenici nekoliko osnovnih škola iz Tokija, njihovi roditelji, državljani BiH i Srbije koji žive u Japanu, kao i diplomate obje ambasade.

Između ostalih, događaju je prisustvovala i Aleksandra Kovač, ambasador Republike Srbije u Japanu, koja se pored domaćina, i obratila prisutnima.

Prvo pisanje u godini tzv. «KAKIZOME“, predstavlja lijepu i dugu tradiciju kada japanci svih generacija u novoj godini, a posebno oni najmlađi, u obliku pisane riječi, prenose svoje dobre misli i osjećaje i izražavaju svoje želje za predstojeću godinu. Osim najljepših želja, sa događaja su upućene i poruke prijateljstva, solidarnosti, tolerancije prema drugima i prihvatanje međusobnih razlika svim stanovnicima Japana, BiH i Republike Srbije.

Organizacija ovog događaja predstavlja nastavak uspješne saradnje Ambasada BiH i Srbije u Tokiju a svi učesnici su imali priliku i da probaju slatke delikatese iz ove dvije zemlje.

Radionica japanske kaligrafije „KAKIZOME“ je još jedan u nizu kulturnih događaja planiranih i realizovanih u ovoj godini u organizaciji Ambasade BiH u Japanu.

Podsjećamo da je koncert posvećen preminuloj kantautorki Jadranki Stojaković održan 06. januara ove godine u Tokiju.

Filter 2019