Sun. May 28, 2023
ћирилица /латиница

Нису се могли договорити о минималцу па им ни одлука Владе не одговара

Извор: Филтер

Након што је Влада Српске утврдила да ће минималац за ову годину бити 700 КМ, негодовања стижу и из Синдиката и од послодаваца.

Претходно су представници Савеза Синдиката РС и Уније послодаваца РС имали неуспјешне преговоре. Послодавци су нудили 673 КМ а Синдикат тражио 800 КМ. Нису се успјели договорити о износу најниже плате, па је одлуку морала донијети Влада.

Након што су чули да ће умјесто досадашњих 650, минималац бити 700 КМ, незадовољни су и једни и други.

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске рекла је да нису задовољни увећањем минималне плате за 50 марака.

– Послодавци су у прошлој години пријавили добит у износу од три милијарде нето и уплатили порезе на ту остварену добит. Влада Републике Српске је из буџета у посљедње четири године издвојила више од милијарду марака чистог новца и послала на адресу значајног броја привредника у Српској за њихово богаћење – рекла је Мишићева и нагласила да су и у првој и другој ситуацији допринос дали радници Српске.

Мишићева каже да су радници за свој предан рад добили овај износ од Владе.

– Радници Српске знаће да одговоре на овакву одлуку. Посљедице овакве одлуке припадају онима који су је донијели, а то су послодавци и Влада – поручила је Мишићева.

Ни Унији послодаваца се не свиђа нови износ минималца. Сматрају да је, ако се са еконoмске стране гледа, повећање минималне плате од 700 марака превелико, уз све додатке који иду на тај минималац.

Саша Тривић, предсједник Уније послодаваца Републике Српске, коментаришући одлуку Владе Српске о повећању најниже плате, рекао је у изјави за РТРС да то угрожава одређена радна мјеста и привредне гране.

– Мислим да се Влада Републике Српске овдје водила само оним да донесе неку одлуку која ће бити на средини и која ће бити најмање болна и за једну и другу страну – истакао је Тривић.

Каже да је у претходним годинама тај износ толико растао да већ угрожава одређене привредне гране и да то треба зауставити.

Предсједник Владе РС Радован Вишковић напоменуо је да се једино у Српској на најнижу плату рачуна и минули рад.

– Кад погледате некога ко има, условно речено, 20 година радног стажа, он има још десет одсто на минули рад. Тако да ће се та најнижа плата кретати у распону од 700 па скоро и до 800 КМ за оне који имају више од 30 година радног стажа – објаснио је Вишковић након сједнице Владе Српске. 

Filter 2019