Sun. Jun 4, 2023
ћирилица /latinica

Na Palama održano predavanja o proizvodnji povrća u zatvorenom prostoru

Izvor: Srna

Predavanje o proizvodnji povrća u zatvorenom prostoru održano je danas na Palama u okviru zimske škole, koju organizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u saradnji sa opštinom.

Viši stručni saradnik za povrtarstvo područne jedinice Istočno Sarajevo Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu Milica Veletić rekla je novinarima da se posljednjih godina na području Sarajevsko-romanijske regije veliki broj poljoprivrednih proizvođača odlučio za uzgoj povrća u plastenicima.

Ona je navela da je u okviru projekta Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj koji je realizovalo Ministarstvo poljoprivrede na području opštine Pale u posljednje tri godine podijeljeno 115 plastenika, a na području Sarajevsko-romanijske regije 550 plastenika površine 50 i 100 metara kvadratnih sa sistemom navodnjavanja.

Veletićeva je istakla da je sa povećanjem broja proizvođača povrća u plastenicima osnovano i Udruženje „Povrtar“ koje okuplja proizvođače sa područja grada Istočno Sarajevo.

Ona je rekla da zimsku školu organizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u saradnji sa opštinom Pale, koja se bavi proizvodnjom povrća u plastenicima kao najzastupljenijim oblikom zaštićenog prostora na području Sarajevsko-romanijske regije.

Veletićeva je objasnila da se zimska škola sastoji od niza stručnih predavanja i praktičnih obuka s ciljem osposobljavanja proizvođača za proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru. Ona je naglasila da je značaj predavanja višestruk jer omogućava poljoprivrednicima sticanje novih znanja i vještina u savremenoj poljoprivrednoj proizvodnji, kao i razmjenu iskustava i o problemima sa kojima se susreću.

Veletićeva je navela da će poljoprivredni proizvođači na predavanjima imati priliku da se upoznaju o svim parametrima važnim pri izboru mjesta za postavljanje plastenika, preporukama za čišćenje i dezinfekciju plastenika, pripremi za narednu vegetacijsku sezonu sa značajem hemijske analize zemljišta i tehnologiji proizvodnje značajnih povrtnih kultura.

„Parametri koji su važni pri izboru mjesta za postavljanje plastenika jesu konfiguracija terena, položaj plastenika, nivo podzemne vode, udaljenost od zagađivača, zakloni od vjetra. Teren treba da bude ravan bez izrazitih depresija i uzvišica“, napomenula je Veletićeva.

Nakon završene obuke proizvođačima povrća biće uručeni sertifikati o uspješno završenoj zimskoj školi.

Filter 2019