На данашњи дан умро Недељко Чабриновић, један од атентатора на Фердинанда

Извор: Срна

Један од атентатора на аустроугарског престолонасљедника надвојводу Франца Фердинанда и члан “Младе Босне” Недељко Чабриновић /1895-1916/ умро је 20. јануара 1916. године.
Чабриновић је умро од посљедица тортуре у тамници у Терезину /60 километара сјеверно од Прага/.

Он је бацио бомбу на Фердинандов аутомобил, али је она промашила циљ. Потом је надвојводу хицима из револвера усмртио гимназијалац Гаврило Принцип.

Пунољетни атентатори, учитељи Вељко Чубриловић и Данило Илић, осуђени су на смрт и објешени. Малољетници Принцип, Чабриновић и Трифко Грабеж осуђени су на робију, гдје су умрли, не дочекавши ратни пораз и распад Аустроугарске.

Недељко је рођен као најстарије дијете у породици. Отац Васо је био власник кафане у Сарајеву и имао је деветоро дјеце из два брака.

Он је учествовао у штрајку штампарских радника 1912. године, па су га власти протјерале из Сарајева. Радио је у штампаријама у Сремским Kарловцима, Шиду, Трсту и Београду.

Под утицајем српских побједа у балканским ратовима, Чабриновић је прихватио идеје југословенске националне револуционарне омладине и индивидуални терор као метод политичке борбе.

Сарајевски чланови напредне националне омладине послали су му у Београд исјечак из Хрватског дневника од 17. марта 1914. са вијешћу о доласку Фердинанда на војне маневре у Босну.

Kада је примио тај исјечак, Чабриновић се договорио са Гаврилом Принципом и Трифком Грабежом о мјесту и времену атентата.

Након Чабриновићевог хапшења, његова мајка је са осталом дјецом отјерана у логор Жегара код Босанске Kрупе. Недељков отац био је затворен у Требињу до краја рата, а Недељкову бабу су објесили без суђења.

Filter 2019