Wed. May 31, 2023
ћирилица /латиница

За истицање рекламе на објекту годишње од 200 КМ до 50.000 КМ

Извор: Филтер

На 2. тематској сједници Скупштине града Источно Сарајево усвојена је Одлука о такси за истицање рекламе на подручју града Источно Сарајево.

Такса за истицање рекламе је приход буџета града Источно Сарајево и општине на чијем подручју се наплаћује и то у односу 85:15 у корист града. Такса се плаћа за годину дана, уз могућност плаћања у два дијела и то први до 30.6. и други до 31.12. за текућу годину.

Како је појашњено, такса за истицање рекламе наплаћиваће се за истицање реклама на другим површинама, осим рекламних паноа и билборда поред аутопутева, магистралних, регионалних и локалних путева на јавним површинама.

Под рекламом сматра се свако визуелно означавање имена, назива, њихове скраћенице које нису пословно име субјекта који се рекламира, као и сваки други натписи слике или објекти којима власник тог натписа или објекта указује на своје производе, услуге и радове у комерцијалне сврхе.

Скупштина града Источно Сарајево утврдила је таксе у различитој висини за истицање рекламе, постављање рекламних објеката и осталих натписа, ознака или цртежа, осим пословног имена, који се налазе на објекту, односно просторијама пословног субјекта. Износ је утврђен у складу са врстом дјелатности која се рекламира или оглашава, а коју пословни субјекти
обављају.Ко је ослобођен плаћања таксе?

Од плаћања таксе за истицање рекламе ослобођене су институције Босне и Херцеговине, органи, организације и јавне установе Републике Српске и јединица локалне самоуправе, акредитоване међународне организације, дипломатска и конзуларна представништва и удружења од јавног интереса за Републику Српску.

Такође, од плаћања таксе ослобођена су лица којима је рјешењем надлежног органа признато својство члана породице погинулих, умрлих, несталих и заробљених бораца, РВИ и цивилне жртве рата, особе са инвалидитетом које имају 80% инвалидитета и особе са тјелесним оштећењем од 70-100%, родитељ или старатељ који има статус лица које се стара о лицу са инвалидитетом, односно лице којем је рјешењем тај статус утврђен. Право на ослобађање поменута лица остварују подношењем захтјева надлежном одјељењу, прије истека рока за плаћање таксе за истицање
рекламе.

Таксу неће плаћати ни предузетници који, у смислу закона којим се уређује порез на доходак, имају статус малог предузетника, затим сви самостални предузетници који се баве производњом и прометом основних животних намирница и занатским дјелатностима (месаре, пекаре, фризерски салони, обућари).

Од плаћања таксе ослобођени су и
обвезници накнаде за 12 мјесеци од регистрације.


Обухваћено 450 до 500 привредних субјеката, а очекивани приход око 1.500.000 КМ

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да је ово веома важна одлука којом се враћа приход у буџет града, који је и раније постојао кроз комуналну таксу за истицање рекламе, али је укинут од прошле године на нивоу Републике Српске. То је, подсјећа Ћосић, значило око 1.500.000 КМ мање у буџету Источног Сарајева.

“Намјера нам је да они који остварују екстра профит својим пословањем на подручју Источног Сарајева, попут банака, кладионица, мјењачница, бензинских пумпи, осигуравајућих кућа, микрокредитних организација и слично, дио прихода врате граду и општинама”, навео је градоначелник.

Он је додао да су одлуком заштићени мали предузетници, рањиве групе становништва, самостални предузетници који се баве производњим и прометом основних животних намирница и занатским дјелатностима.

“Одлуком ће бити обухваћено од 450 до 500 привредних субјеката и процјена је да ћемо на овај начин приходовати до 1.500.000 КМ, што је новац који ће омогућити већу подршку из буџета града корисницима са подручја цијелог Источног Сарајева. Такође, на овај начин ће бити повећан приход и у буџетима општина, с обзиром да ће у овој години општинама бити распоређено 15 одсто, а у наредној 20 одсто од укупно оствареног прихода по основу ове таксе”, рекао је Ћосић.


СДС против наплате таксе за истицање рекламе

Одборник СДС-а Горан Шеховац рекао је да је Kлуб одборника СДС-а био против ове одлуке, јер сматрају да треба вратити комуналну таксу, која је укинута 2021. године.

Како преноси Срна, он је у изјави новинарима након сједнице, нагласио да су били против ове одлуке, јер у Источној Илиџи већ постоји одлука о јавном оглашавању и пише шта се наплаћује. Сада ће се, сматра, доћи у ситуацију да неко правно лице мора плаћати двије таксе.

“Биће доста нејасноћа и тужби”, каже Шеховац и додаје даје Kлуб одборника СДС-а тражио да се у Народну скупштину Републике Српске поново врати тачка дневног реда о комуналној такси.

Filter 2019