Tue. Mar 21, 2023
ћирилица /латиница

Да ли је СНСД против укидања акциза на гориво?

Извор: Филтер

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ данас је усвојио извјештај заједничке комисије оба дома о усаглашавању текста Закона о измјенама Закона о акцизама, који подразумијева укидање акциза на све врсте горива на период од шест мјесеци.

Овај приједлог разматран је у прошлом мандату Парламентарне скупштине, а да би усаглашени закон ступио на снагу, потребно је да извјештај заједничке комисије усвоји и Дом народа.

Уколико се то деси гориво у БиХ би појефтинило за 35 до 40 пфенинга, а по истеку шест мјесеци остављена је могућност Савјету министара да својом одлуком продужи за три мјесеца примјену закона.

Други покушај

Исти сценарио видјели смо у марту прошле године. Приједлог да се укину акцизе је добио потребну већину у Представничком дому али је агонија почела у Дому народа. Одбијена је хитна и скраћена процедура, па су у редовној процедури у Дому народа Парламентарне скупштине крајем августа прошле године усвојене измјене Закона о акцизама, али са амандманима.

Подсјећамо, Представнички дом је тада сматрао да се акцизе требају укинути на шест мјесеци са могућношћу продужења за три мјесеца, док су у Дому народа сматрали да тај рок треба бити краћи. Због амандмана, засједала је Заједничка комисија оба дома како би се усагласио текст и на крају су се опредијелили за опцију од шест плус три мјесеца.

Агонија око измјена закона је трајала мјесецима и тако се стигло до предизборне кампање, избора и формирања нове власти. И нови сазив сада покушава исти приједлог…

Подршку укидању акциза у ПД ПС БиХ данас је дао 31 посланик, уздржана су била два а њих пет било је против.

За су били посланици СДП-а, СДА, НЕС-а, ПДП-а, СДС-а и Листе за правду и ред, а против сви посланици СНСД-а. Током својих дискусија, посланици који су подржали приједлог, у неколико наврата су навели да је главни кривац због чега акцизе још нису укинуте СНСД, који је све блокирао у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Занимљиво је, преносе Независне новине, да посланици СНСД-а, иако су неколико пута прозвани, нису реаговали и нису дискутовали по овој тачки дневног реда.

Раније, у СНСД-у су за “Независне” рекли да ће измјене Закона о акцизама укинути само ако њихов амандман буде прихваћен, односно уколико се акцизе на нафту и нафтне деривате укину на само 30 дана, а не на шест мјесеци, како је предложено самим измјенама Закона о акцизама, који је усагласила Заједничка комисија оба дома.

Вулић: СНСД против све док “струка не да свој став”

Шеф Kлуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је да је СНСД против укидања акциза у БиХ све док економисти не израде социо-економску анализу којом би били утврђени ефекти тог укидања.

Вулићева је истакла да је важан став струке, да су акцизе мјере пореске политике и да грађани и заједница траже стабилну пореску политику која се ријетко мијења.

“Укидањем акциза, највећу корист имаће најбогатији. Они који имају новац за ламборџиније и који не знају износе на својим рачунима”, рекла је Вулићева, преноси АТВ.

Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

Она је напоменула да земље које су експериментисале са акцизама нису постигле жељене ефекте јер су им цијене горива веће од цијена горива у БиХ.

“У условима нестабилног тржишта цијена енергената није реално краткорочним мјерама постићи ефекте. Заговарам мјеру да БиХ у тренутку када прикупи средства даје помоћ онима којима је најпотребније”, рекла је Вулићева.

Она је додала да је помоћ или подстицај потребан јавном превозу, превозницима и свима од чијих цијена услуга грађани не би имали нове намете.

Вулићева је истакла да су лажне тврдње да је Влада Републике Српске дала сагласност на измјене закона о акцизама и да се о томе није изјаснила.

“Kод акциза је поново на сцени покушај опозиције, односно мањине да влада већином”, сматра Вулићева, наводећи да је ријеч о злоупотреби јавног прстора што је била крилатица ПДП-а пред изборе.

Она је навела да то подржава и СДП као партнер у власти, те да се ова странка у партнерству понаша непринципијелно.

“Ово је озбиљна тема и њоме се не можемо бавити популистично, о томе струка мора дати свој став, па тек онда политика да донесе суд о томе. Оног тренутка када струка каже да је то добро, продуктивно и да ћемо помоћи оном малом човјеку, СНСД ће то подржати, а ово што сада раде је чисти популизам”, истакла је Вулићева.

Она је додала да су и земље у региону покушале да укидањем акциза помогну својим грађанима, али да је чињеница да цијена горива није мања, него чак и већа.

Магазиновић: Измјене Закона о акцизама су питање здравог разума

Саша Магазиновић, посланик СДП-а у Представничком дому Парламента БиХ који је предложио измјене Закона о акцизама прокоментарисао је изјаве Сање Вулић.

“То је закон који је добио подршку и Владе ФБиХ и Владе РС својевремено када смо га тек упутили у процедуре. То је закон који је витални национални интерес и Срба и Хрвата и Бошњака и свих осталих грађана БиХ, да гориво буде јефтиније до пола марке. Овдје нема ни ентитета, ни ентичких група. Ово је заједнички интерес свих и не тиче се само појефтињења горива него и нижих цијена роба и услуга у чије формирање цијене се укалкулише и цијена горива”, казао је СДП-овац за Кликс.

Истиче да “они који не гласају за овакве ствари немају проблем с њим као предлагачем или СДП-ом већ имају проблем са здравим разумом.”

“Ономе коме није јасно да не може свако питање бити политизовано, да питање чланства БиХ у Еуротранспланту који ће омогућити да БиХ може ући у програме трансплатације гдје ћемо спашавати животе, апсолутно ме не интересује шта ко мисли. Оно што је здрав разум, то је здрав разум”, истакао је.

На питање зашто ово питање није усаглашено међу партнерима који чине власт на државном нивоу, Магазиновић каже да он нема проблем да неко одбијање здраворазумског приједлога који се тиче свих карактерише на такав начин.

“Имам проблем када људи то некоме покушавају фактурисати као погрешан потез. Мене нити једно партнерство и нити једна странка не може обавезати да не наставим све пројекте које сматрам да су добри, а на њима је да одлуче да ли подржати”, рекао је.
Магазиновић у изјави за Кликс.

На крају поручује свима који су гласали против да треба да објасне људима, својим пријатељима и комшијама, зашто су против да гориво буде јефитније.

Filter 2019