Sun. Feb 5, 2023
ћирилица /latinica

Vodostaji Drine i Ćehotine porasli, ali nema opasnosti od poplava

Izvor: Srna

Vodostaji Drine i Ćehotine na području opštine Foča su u porastu, ali za sada nema opasnosti od njihovog izlivanja, dok je zabilježeno izlivanje manjih rječica i bujičnih potoka na području Tjentišta, rečeno je u opštinskoj Civilnoj zaštiti.

Šef Civilne zaštite u Foči Miloš Jakić rekao je da je vodostaj Drine porastao protekle noći za 1,90 metara, a Ćehotine za 75 centimetara, dok je i Bistrica u porastu, ali da rijeke još nisu blizu redovnoj koti odbrane od poplava.

– Jutros smo kontaktirali HE “Mratinje” u Plužinama i dobili smo informaciju da je protok 70 metara kubnih u sekundi, a visina do prelivne kote oko 7,20 metara, tako da, kako su nam rekli, ne bi trebalo da predstavlja opasnost što se tiče akumualcije Pivskog jezera. Civilna zaštita je uvela 24-časovno dežurstvo, tako da iz sata u sat pratimo stanje vodostaja i situaicija je pod kontrolom – rekao je Jakić.

On je dodao da im je jutros prijavljeno da je usljed obilne kiše na području Tjentišta došlo je do izlivanja rijeke Hrčavke na seoski put, te na više mjesta i manjih bujičnih potoka, pa je ekipa Civilne zaštite upućena na to područje.

Filter 2019