Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /латиница

Већ се осјети несташица: Ево колико је радника из БиХ лани отишло у Њемачку и Словенију

Извор: srpskainfo.com/Маја Радоја

БиХ је земља из које све већи број њених грађана жели да оде, а ријеч је о тренду који је тешко зауставити, јер расте број оних који боље сутра желе и настоје да потраже негдје у иностранству.

Према подацима Агенције за рад и запошљавање БиХ, за 11 мјесеци прошле године у Њемачку и Словенију је отишло више од 17.700 наших радника.

– У овом периоду, у Словенији су издате 17.154 радне дозволе, уз процјену да ће до краја године бити око 18.000 радних дозвола. У 2021. години издато је 19.575 радних дозвола у Словенији. У Њемачкој су у 2022. години запослене 553, а годину раније 487 особа из БиХ – истичу за Српскаинфо у АРЗ.

Чињеница је да је, због све масовнијег одласка наших људи у иностранство, у Српској и БиХ све осјетнији недостатак радника.

У бањалучкој агенцији “Спектар” кажу да је тешко прогнозирати да ли нас очекује још већи одлив људи са ових простора.

– Тренутни тренд је да више људи жели да оде него да се врати. Свакодневне олакшице које стижу из западних земаља, а тичу се  олакшавања приступа тржиштима рада, додатно ће повећати интерес наших људи на одлазак. Kада имамо једну такву ситуацију, најодговорнији за организацију и управљање морају узети ову чињеницу и све потенцијалне посљедице у приоритетно разматрање – наглашава за Српскаинфо директор ове агенције Мирослав Вукајловић.

Упозорава да би дугорочне посљедице исељавања могле да буду несагледиве по живот и опстанак људи на овим просторима.

– За очекивати је да инвеститори, поготово страни и пословна заједница наставе притисак на политичаре да одобравају нове, веће квоте за увоз недостајуће радне снаге, која ће у правилу радити за мање новца него што тренутно раде наши људи. То ће подстаћи додатно исељавање домаћег становништва, а тренд раста или одржавања постојећих плата ће престати.  Додатно уплашени и ненавикнути на комшије који културолошки немају сличности, људи ће радије бирати неку другу земљу за свој и живот породице – истиче Вукајловић.

Према његовим ријечима, потребне су нове политике и квалитетна рјешења која ће мотивисати људе да не помишљају на одлазак, већ на пуну интеграцију у друштво у сваком смислу.

– Kако се годинама није радило по овом питању, нагомилане проблеме не можемо ријешити ад хок, како би многи хтјели. Потребна су системска рјешења која, на жалост, и када се добро припреме, позитивне ефекте показују кроз дужи временски период. Оно шта одмах можемо да урадимо, то је да позовемо све оне који планирају да иду или су недавно отишли и понудимо им више у односу на оно шта тренутно тамо имају, односно очекују да ће да добију. За тако нешто потребна нам је квалитетна комуникација, озбиљан рад надлежних институција, другачија рјешења за тржиште рада у односу на досадашња. Наши људи су најбоље рјешење за попуну тренутно бројних упражњених радних мјеста – поручује Вукајловић.  

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com