Fri. Jul 12, 2024
ћирилица /latinica

Bahatim vozačima trajno oduzeto 85 automobila

Izvor: Glas Srpske

Od vozača, koji su više puta ugrozili bezbjednost saobraćaja na drumovima Srpske, lani je oduzeto 254 vozila, privremeno ili pak trajno, što je prema riječima stručnjaka ogromna brojka i dokaz da se mnogi bahato ponašaju za volanom zbog čega se mora tragati za novim rješenjima kako bi im se stalo u kraj.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) RS kažu da su njihovi službenici u 2022. godini od višestrukih povratnika u činjenju najtežih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja privremeno oduzeli 169 vozila, dok je na osnovu pravosnažnih i izvršnih rješenja sudova, trajno oduzeto 85 automobila, što nije konačna cifra jer nisu okončani svi sudski postupci iz prošle godine.   

– Najveći broj privremeno oduzetih vozila tokom prošle godine evidentiran je na području Policijske uprave Prijedor gdje je privremeno oduzeto 59 vozila. To je ujedno i područje na kojem je od strane nadležnih sudova doneseno najviše rješenja o trajnom oduzimanju vozila od višestrukih povratnika u činjenju najtežih prekršaja u saobraćaju – naveli su u MUP-u RS.

Među najčešćim prekršajima, zbog kojih je policija Srpske privremeno oduzimala automobile, bila je vožnja pod uticajem alkohola i opojnih droga, odbijanje testiranja na prisustvo navedenih supstanci u organizmu, kao i upravljanje vozilom prije sticanja vozačke dozvole i tokom trajanja mjere zabrane vožnje.

– Osnovni cilj privremenog oduzimanja vozila jeste unapređenje bezbjednosti saobraćaja i adekvatno sankcionisanje višestrukih povratnika za najteže prekršaje, onda kada nije postignuta svrha kažnjavanja izricanjem novčane kazne, mjere zabrane upravljanja vozilom i kaznenih bodova, jer isti vozači često nastavljaju s kršenjem propisa – pojasnili su u MUP-u.

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović smatra da su brojke o oduzetim vozilima za samo jednu godinu i te kako velike.

– To pokazuje da kompletno zakonodavstvo nije u dovoljnoj mjeri efikasno da spriječi vozače u kršenju prekršaja i gomilanju kazni. Ukoliko se usvoje najnovije izmjene Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH s mnogo rigoroznijim odredicama u odnosu na važeće, broj oduzetih vozila samo će se dodatno povećati – rekao je Radović za “Glas”.

Član Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Banjaluka Milenko Jaćimović kaže za “Glas Srpske” da je neophodno tražiti nove modalitete kako bi se efikasno sankcionisali bahati vozači.

– Broj oduzetih vozila pokazuje da je bezbjednost saobraćaja zabrinjavajuća, plus gdje su drugi sankcionisani vozači. Iako su važećim zakonima propisane represivne mjere poput visokih novčanih kazni, oduzimanja vozila, kaznenih poena, oduzimanje pa čak i poništavanje vozačke dozvole, stanje na putevima se i dalje ne popravlja značajno, zbog čega stručna javnost mora napraviti analizu i vidjeti kako dalje – zaključuje Jaćimović. 

Tvrdi da povećanje kaznene politike samo povećava broj nenaplativih kazni, a nikako ne doprinosi boljoj bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

Prednacrtom zakona o dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja koji je pripremilo Ministarstvo komunikacija i transporta BiH predviđeno je privremeno i trajno oduzimanje vozila od vozača koji u dvije godine budu najmanje tri puta pravosnažno kažnjeni zbog najtežih prekršaja u saobraćaju.

Dug

U MUP-u RS kažu da dug u Registru novčanih kazni i prekršajnoj evidenciji policijski službenici ne koriste kao osnov za privremeno oduzimanje vozila, već kao dokaz da se radi o povratniku u činjenju najtežih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

– To sud može koristiti kao otežavajuću okolnost prilikom odmjeravanja i izricanja sankcije – pojasnili su u MUP-u.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com