Ћосић: Град испунио обавезе према радницима “Мофаса”

Фото: Фото Васке

Извор: Срна

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је Град, од преузимања већинског власништва у привредном друштву “МОФАС”, испунио обавезе према радницима и покренуо фабрику у мјери у којој је то било могуће, без даљег увећавања дуга, те да се ради на њеној коначној деблокади, што је предуслов за куповину нових сировина и покретање производње.

Ћосић је за Срну рекао да је, од априла до данас за 48 радника “МОФАС-а” измирено осам плата у укупном износу од 291.000 KМ, као и дуг по основу пореза и доприноса према Пореској управи Републике Српске у износу од 175.577 KМ, те 164.924 KМ дуга према банкама и добављачима.

“Што се тиче радника, каква год њихова мишљења била ми ћемо увијек стајати иза њих. Таман да сваки дан протестују, ми ћемо се и даље борити за њих, али нико други нема право да нас, због својих политичких или неких других разлога, осуђује за оно што протеклих годину дана радимо за ову фирму”, рекао је Ћосић.

Он је истакао да, као градоначелник не може пустити да “МОФАС” тако лако оде у стечај након захтјева који су поднијели бивши власници и бивши директор.

Ћосић је подсјетио да је Скупштина града, 25. новембра прошле године, основала је Јавно предузеће “Директне инвестиције Града Источно Сарајево” /ДИГИС/, на чији је рачун крајем децембра те године пребачено 2.000.000 KМ које је Влада Републике Српске обезбиједила Граду за потребе куповине већинског удјела у привредном друштву “МОФАС”.

“Градско предузеће ДИГИС је 4. фебруара ове године са дотадашњим власницима потписало уговор о куповини 51 одсто удјела у предузећу “МОФАС”, што је плаћено са поменутих 2.000.000 KМ”, појаснио је Ћосић.

Он је рекао да је тада привредно друштво “МОФАС” дуговало готово 4.000.000 KМ према Пореској управи Републике Српске, банкама, радницима, те домаћим и иностраним добављачима, због чега је рачун предузећа блокиран.

“Усљед тих нагомиланих дуговања и блокаде рачуна пословање предузећа је било онемогућено, а у огромној мјери је то успорило и упис власништва предузећа ДИГИС над привредним друштвом МОФАС”, рекао је Ћосић.

Процес уписа власништва, навео је Ћосић, завршен је 16. септембра у Привредном суду Источно Сарајево.

Он је истакао да су радници у априлу ове године ушли у фабрику, започели радове на њеном уређењу, прикупљању секундарних сировина и издвајању некурентних ствари, алата и машина за продају, те покренули термичку обраду метала и послове из области услуга.

“Успјели смо прикупити одређена средства од којих смо исплатили плате радницима, дио дуговања према Пореској управи и добављачима који су судским путем блокирали рачун предузећа”, рекао је Ћосић и додао да је рјешење нагомиланих проблема дугорочан процес, који захтијева стрпљење и залагање свих заинтересованих страна.

“Свака друга прича је манипулација и то најчешће од људи који не знају шта значи радити у тој области”, истакао је Ћосић.

Filter 2019