Фоча: Огромне бујице широм општине плавиле имања и објекте

Извор: Срна

Бујичне поплаве, усљед обилних падавина, направиле су током протекле ноћи велике штете широм општине Фоча, на Тјентишту, Поповом Мосту, Бараковцу, Драгочави и Бастасима.

У општинској Цивилној заштити Срни је речено да је на Тјентишту и Поповом Мосту угрожено шест објеката.

Приликом падавина формиране су бујице које су наносиле блато и муљ. Угрожени су и поплављени домаћинства, угоститељски и привредни објекти и гараже, те неколико објеката Националног парка “Сутјеска”.

Вода и муљ продрли су у стамбену зграду на Тјентишту гдје живи осам породица.

Станар Весо Живановић рекао је Срни да овакву бујицу никада није доживио.

– Ово ме никад није снашло, страдало ми је велико сијено, имам двадесет говеда, још ни зима није настала, како ћу изаћи из зиме не знам – испричао је Живановић.

Он је навео да је 1.00 час послије поноћи узео од комшије грађевинску машину скип и прокопао пут, али да је уништена комплетна зимница коју су станари држали у подрумима и гаражама.

– Људи су у подрумима и гаражама имали кромпира, пасуља и свега, све је пропало. Код мене, а и код комшија, било је доста машина – брусилице, моторне тестере, агрегати – рекао је Живановић.

У приватном кампу “Сутјеска” поплављени су дрвени бунгалови.

Власник кампа Марко Савић рекао је да је од стотину лежајева на сувом остало свега двадесетак.

– Камп је тотално поплављен, лежајеви су под водом, штета је близу 100.000 марака. Огромни наноси блата, поплављено је 80 кревета, 28 купатила, уништени зидови од ригипса. Колика је вода била и наноси блата, да ми је мање бунгалове помакла са свог мјеста – испричао је Савић.

Осим смјештајних капацитета, поплављене су му и просторије са веш машинама и сушилицама, док је ресторан остао неоштећен.

– Ја сам јутрос колико сам могао са скипом прокидао канале да вода може отицати и већ се смањује, али је још све под водом – навео је Савић.

Он је додао да је недалеко од њега бујица однијела пола имања власника Чеде Вуковића.

– Поплављена му је столарска радионица гдје му је столарска машина, нанијело му је блата, однијело грађу, у врту му је муљ и камен, оштећени су и пластеници – рекао је Савић.

У Цивилној заштити навели су да је штета причињена и на мосту према насељу Бараковац, гдје је јутрос због бујичних наноса саобраћај био потпуно у прекиду.

Наноси су очишћени и саобраћај је успостављен, рекли су у Цивилној заштити.

Поплаве је било и на Драгочави, а штете је било и у рафтинг кампу на Бастасима.

Екипе Цивилне заштите су на терену, пружају помоћ угроженима, сагледавају штету и праве план за санацију. 

Filter 2019