У предузећу “Чиста шанса” на Палама запослене особе са евиденција Завода за запошљавање и Центра за социјални рад

Фото: Општина Пале

Извор: Срна

На Палама је данас отворено предузеће “Чиста шанса” с циљем запослења рањивих група становништва са евиденција Бироа за запошљавање и Центра за социјални рад.

Фото: Општина Пале

“Вешерај и сервис за чишћење су тражени јер су Пале туристичко мјесто и пружају велику перспективу”, рекао је новинарима директор Центра за социјални рад Пале Срђан Баралић.

Баралић је додао да је отварање предузећа добра пословна прилика да радницама дају прилику да остваре приходе за своје породице.

Фото: Општина Пале

Он је навео да је ријеч о пројекту који реализују уз подршку Уницефа и USAID -а вриједности око 50.000 KМ, те да су тако обезбијеђени услови до фебруара – простор, апарати потребни за рад, плате за четири радника.

“Не постоје тренутно трошкови”, рекао је Баралић и додао да је циљ развој друштвеног предузетништва који подразумијева стварање претпоставки за превазилажења друштвених проблема, нарочито незапослености рањивих група становништва.

Фото: Општина Пале

Баралић је навео да су четири раднице исказале мотивацију да учествују, те да ће покушати наћи особе које би могле ступити у радни однос са овом фирмом, потписати уговоре јер је ово концепт друштвено одговорног пословања.

Начелник општине Бошко Југовић сматра да је ово добар пројекат који ће рањивој категорији омогућити да својим радом ствара приход, те се нада да ће број запослених расти, а посао заживјети и прерасти у већу причу.

Фото: Општина Пале

Југовић је истакао да ће овакве и сличне активности увијек имати подршку општине.

Мајка троје дјеце, Милојка Самарџић рекла је да је незапослена 10 година и захвалила је свима који су омогућили један овакав пројекат, те се нада да ће успјети развити посао.

Фото: Општина Пале

Пројекат је подржан од Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске. Имплементатори су Савез удружења стручних радника социјалне дјелатности из Републике Српске и Центар за социјални рад Пале.

Фото: Општина Пале

Значајан допринос успостављању овог преузећа дали су представници институција на локалном нивоу, прије свега општина Пале, Завод за запошљавање – филијала Источно Сарајево, Биро за запошљавање, Дјечији центар “Буба Мара”, “Пале-стан” и други.

Filter 2019