Thu. Feb 2, 2023
ћирилица /latinica

U vrtiću “Bubamara” proslavljen Sveti Nikola

Izvor: Srna

Dječiji centar “Bubamara” na Palama proslavio je krsnu slavu – Svetog Nikolu, a tim povodom slomljen je slavski kolač i priređen prigodan program.

Kum slave, načelnik opštine Pale Boško Jugović čestitao je slavu Upravi vrtića, pohvalio njihov pedagoški proces i tom prilikom im uručio didaktičke igračke, napominjući da su setovi igračaka uručeni i Klubu za djecu “Cvrčak” i vrtiću “Bambi”.

“Srećni smo što proslavljamo slavu u novim prostorijama vrtića u kojem boravi više od 300 mališana. Sumirali smo njihove postignute rezultate, koji pokazuju da su sva uložena sredstva u ovu ustanovu opravdana”, izjavio je Jugović novinarima.

On je najavio izgradnju novog objekta vrtića, koji će se, najvjerovatnije, nalaziti na Lukama.

Jugović je podsjetio da je nedavno u Mokrom adaptiran dio škole u kojem se nalazi područno odjeljenje vrtića, te napomenuo da će opština Pale nastaviti da ulaže u predškolsko vaspitanje za Javnu ustanovu “Bubamara”, ali i pomoći privatnim vrtićima sufinansiranjem boravka djece.

Direktor Dječijeg centra “Bubamara” Vanja Jugović rekla je da su pripremili veoma bogat kulturni program, koji je obuhvatao recitacije, pjesmice, igrokaz i folklornu tačku, vezane za proslavljanje sveca zaštitnika – Svetoga Nikole.

Jugovićeva je istakla da je njihov cilj u vrtiću da djecu od najranijeg uzrasta edukuju u tradicionalnom duhu, da čuvaju, prije svega, svoje običaje, jezik i svoje pismo ćirilicu, jer će na taj način očuvati i postojanje svoga naroda.

Prema njenim riječima, od kuma slave Jugovića vrtić je dobio vrijedne poklone – drvene predmete, radionice za dječake i tezge za pijace, ali i drvene slagalice i sličan edukativni materijal.

“Mi smo dobili četiri dupla kompleta. Načelnik nije zaboravio ni djecu koja pohađaju druge predškolske ustanove na Palama, pa su dva kompleta uručena i vrtićima Cvrčak i Bambi”, izjavila je Jugovićeva.

Ona je istakla da su u periodu između dvije slave sproveli niz aktivnosti i imaju čime da se pohvale.

“Prošle godine imali smo 270 upisanih mališana u našu ustanovu, a ove 320, zahvaljujući proširenju. Uz pomoć osnivača, opštine Pale, renovirano je 80 metara kvadratnih prostora u Osnovnoj školi Mokro, u kojem je sada smješteno 21 dijete iz tog mjesta”, naglasila je Jugovićeva i dodala da su ove godine otvorili i prvi Centar za rani rast i razvoj na Sarajevsko-romanijskoj regiji.

Jugovićeva je navela da su i vaspitači prošli kroz niz edukacija kako bi mogli da koriste bihejvioralne skale koje se koriste za procjenu rasta i razvoja djeteta, te pomognu djeci kojoj je potrebna pomoć i tako ranije otkriju problem i na vrijeme reaguju.

Vrtić “Bubamara” je u toku prethodne godine ostvario je maksimalan broj bodova i nakon dugogodišnjeg truda dobio sertifikat – “Prijatelji zdrave hrane”.

Filter 2019