Усвојен сет закона којима се плате у јавном сектору повећавају за пет одсто

Извор: Срна

Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су данас сет закона о измјенама закона о платама којим ће од наредне године бити повећане плате за пет одсто свим запосленим у јавном сектору којима је плата мања од просјечне која износи 1.211 КМ.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је у завршној ријечи о усвојеном сету закона о измјенама закона о платама у јавном сектору, да је Српска током године усмјеравала приходе према становништву да би били сузбијени негативни ефекти инфлације.

Она је истакла да су током године у више наврата повећаване плате, те да се то вршило и кроз пореске олакшице послодавцима.

“Просјечна плата у Републици Српској у новембру већа је за 20,6 одсто у односу на новембар 2021. године. То је званични статистички податак”, истакла је Видовићева.

Она је рекла да је Влада Српске становништву подијелила 625 милиона КМ за плате, пензије, социјална и борачка давања.

Видовићева је рекла да инфлација у Републици Српској у новембру износи 14,7 одсто и мања је него у Федерацији БиХ.

Она је истакла да ће пензије у Српској у наредној години бити повећане од 13 до 14 одсто.

Видовићева је рекла да је јавни дуг Републике Српске пет милијарди и 64 милиона КМ и износи 36,1 одсто БДП-а.

“Република Српска није презадужена”, рекла је Видовићева.

По хитном поступку посланици су усвојили Закон о измјенама Закона о платама запослених лица у јавним установама у области здравства Српске, Закон о платама запослених у јавним службама Српске, Закон о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда Српске, те Закон о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима у Српској.

Усвојени су и Закон о измјенама Закона о платама запослених у области културе Српске, Закона о измјенама Закона о платама запослених у органима управе Српске, Закон о измјенама Закона о платама запослених у Министарству унутрашњих послова Српске, те Закон о измјенама Закона о платама запослених у институцијама правосуђа Републике Српске. 

Filter 2019