Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /латиница

Усвојен Нацрт градског буџета за наредну годину

Фото: Фото Васке

Извор: Срна

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су Нацрт буџета за 2023. годину, који је планиран у износу од 14.274.610 KМ, те Нацрт ребаланса буџета града за 2022. годину од 16,5 милиона KМ.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да се буџет ослања на приходе од ПДВ-а и из тога се финанира са 80 одсто, а остатак прихода је обезбијеђен од субвенције Владе Републике Српске у износу од 1,5 милиона KМ.

Фото: Фото Васке

“Постоји дио средстава који прикупљамо од накнаде за грађевински материјал који је дат у неком претходном периоду. Из тих средстава сервисирамо рату кредита у износу од 1,04 милиона KМ”, изјавио је Ћосић новинарима, те додао да је кареактеристика текуће године да је у другом ребалансу највећи буџет града, од када он постоји.

Он је навео да је дио средстава усмјерен Српској православној цркви и невладиним организацијама, а да је за спортска удружења издвојено 442.000 KМ, што је више него заједно 2018, 2019. и 2020. године.

Што се тиче буџетских корисника, Ћосић је рекао да давања остају непромијењена и стабилна, те изразио задовољство што ће у буџету за наредну годину бити и инфраструктурна компонента, наводећи да се настављају сви капитални пројекти.

“Дефинитивно завршавамо Меморијални комплекс посвећен Србима цивилима страдалим у 20. вијеку, радови почињу у марту-априлу наредне године. Почињемо радове на Парку великана српског здравства у оквиру Болнице Србија, креће и реконструкција главне саобраћајнице у Сокоцу, изградња канализационог колектора у Kнежини”, додао је Ћосић, који се нада да ће Влада обезбиједити средства за завршетак музеја на Палама.

Он је навео да би требало да крене и изградња зграде Градске управе у Палама површине између 1.500 и 2.000 метара квадратних, за коју је планирано да буде завршена 2024. године, а требало би да кошта између два и два и по милиона KМ.

Ту би биле смјештене градске организације и фирме – Туристичка организација града, Радио-телевизија, све инспекцијске службе и један број ватрогасаца.

Говорећи о информацији о проглашењу Парка природе “Требевић” коју су одборници усвојили, Ћосић је рекао да ће до идуће сједнице одборницима бити понуђен пословни план који се односи на концепт управљања парком.

“Наш приједлог је да град, заједно са општинским управама Источног Новог Сарајева, Пала и Источног Старог Града, оснује предузеће које ће управљати подручјем овог парка природе”, појаснио је Ћосић и додао да би се тако могли обезбиједити приходи.

Предсједник Скупштине града Бранко Kороман рекао је да је ребалансом буџет на текућу годину повећан за око четири милиона KМ, те да је ријеч о радовима и активностима Управе града које су захтијевале његово повећање.

Фото: Фото Васке

“Није дошло до забране било какве градње у Парку природе Требевић, већ ће се све радити у складу са регулационим плановима. У складу са регулационим плановима се ради и на Требевићу и на Јахорини”, истакао је Kороман.

Он је додао да је данас било ријечи и о заштити животне средине, подсјетивши да је Сарајево, са којим су повезани, зими један од најзагађенијих градова.

Према његовим ријечима, на пет локација на подручју Источног Сарајева измјерено је загађење веће четири до пет пута од дозвољеног, на шта утичу издувни гасови из аутомобила и индивидуална ложишта.

“Пред нама је велика активност да би то смањили на нормалну мјеру, да не би дошло у питање здравље наших становника”, истакао је Kороман, те додао да је битно да се на сондама прошире мјерни капацитети да би се могла мјерити и концентрација сумпор-диоксида, карбон-монокида, азотних оксида како би се добила права слика о степену и квалитету ваздуха.

Одборник СДС-а Предраг Шаровић рекао је да су његове колеге из странке били суздржани приликом гласања за нацрте ребаланса буџета за текућу и буџета за наредну годину, јер сматрају да су средства из овогодишњег буџета “трошила за финансирање политичке кампање”.

Фото: Фото Васке

Kада је ријеч о Парку природе “Требевић”, Шаровић је рекао да су и ту били уздржани, јер је требало прогласити прво парк природе “Јахорина” и додао да одборници СДС-а подржавају оснивање предузећа које ће управљати Парком природе “Требевић”.

Одборници су усвојили информације о стању у области средњег образовања на подручју града Источно Сарајево, те у области информисања, као и измјене и допуне Одлуке о категоризацији угоститељских објеката, Одлука о инспекцијама града, те Одлуке такси-превозу.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com