Смањена царина за увоз репроматеријала

Извор: Срна

Савјет министара донио је одлуку о привременој суспензији и смањењу царинских стопа до 31. децембра код увоза материјала и сировина које произвођачи у БиХ користе као репроматеријал за израду готових производа.

Одлуком, која је донесена на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара, обухваћене су 63 тарифне ознаке у секторима текстилне, обућарске, хемијске, металне, прехрамбене и графичке индустрије, као и електроиндустрије, саопштено је из Савјета министара.

Одлуком су обухваћени материјали и сировине који се сматрају репроматеријалом, јер их користе произвођачи у БиХ у властитој производњи за израду готових производа, у производњи производа за извоз или су супституција увозних производа, а који се не могу набавити на домаћем тржишту у количинама и квалитету потребном за производњу готових производа.

Ова мјера усвојена је с циљем подршке домаћој привреди, њеном конкурентнијем и повољнијем пословању те задржавању постојећих радних мјеста и новом запошљавању.

У саопштењу се наводи, да је за велики број привредних субјеката доношење ове одлуке веома значајно за опстанак производње, с обзиром на снажан удар на привреду током пандемије и односи се на око 40.000 радника.

Савјет министара је, на ванредној телефонској сједници, донио одлуку и о утврђивању царинске тарифе за 2023. годину, усклађену са комбинованом номенклатуром ЕУ, чиме се стварају услови за успјешније обављање спољнотрговинских послова између привредних субјеката у БиХ и привредних субјеката у земљама потписницама ЦЕФТА споразума, односно државама чланицама ЕУ, као и са свим другим земљама са којима је БиХ закључила споразум о слободној трговини.

Министарство спољне трговине и економских односа у сарадњи са Канцеларијом за законодавство Савјета министара БиХ припремиће ову одлуку за потписивање и објаву у Службеном гласнику БиХ.

Filter 2019