Свечано отворен Међународни фестивал “Први кадар”

Извор: Срна

Међународни филмски фестивал “Први кадар”, под мотом “Важно је бити први”, отворен је вечерас у Источном Новом Сарајеву премијерним извођењем филма “Света Петка – крст у пустињи”, режисера Хаџи-Александра Ђуровића.
Током церемоније отварања 16. Фестивала у сали Kултурног центра додијељена је плакета “Лик кнеза Павла Раденовића” Фестивалу глумачких остварења играног филма” Филмски сусрети” Ниш за развој кинематографије у региону, која је уручена директору Нишког фестивала Срђану Савићу.

У име управа локалних заједница са подручја града Источно Сарајево присутнима се у препуној сали Kултруног центра Источно Ново Сарајево обратио замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Kостовић, који је честитао Продукцији “Први кадар” и захвалио грађанима за велики одзив и интересовање за Фестивал.

“Ово је један од најбољих примјера како ентузијазам појединаца може креирати и реализовати велике и озбиљне пројекте традиционалног и међународног карактера, изузетне умјетничке вриједности”, истакао је Kостовић.

Режисер “Свете Петке – крста у пустињи” подсјетио је за Срну да је у овом филму ријеч о причи у којој побожна дјевојка Параскева напушта свој живот међу људима у Kонстантинопољу и одлази у Јорданску пустињу гдје проводи наредних 40 година живота борећи се са искушењима, гријеховима и унутрашњим демонима.

Овај филм прати пут од обичне дјевојке до највољеније и најпоштованије светитељке православља.

Паралелна филмска прича говори о двије жене /арапкињи Зејнеби из бедуинског племена и Параскеви/, које потичу из различитих културних, социјалних и вјерских средина, али дијеле исте људске емоције, вриједности и стварају необично пријатељство својим чистим срцима.

Током боравка у пустињи, Зејнеба је Параскевин једини пријатељ, али и огледало и одраз спољног свијета који је Параскева напустила, а ова прича говори како људи могу да побиједе своје слабости.

Теме филма, у којем глуме Милена Предић и Милица Стефановић, су универзална морална питања човјечанства, што га чини актуелним и данас, било гдје на свијету, а настао је по истинитој причи и роману “Петкана” Љиљане Хабјановић Ђуровић, мајке Хаџи-Александра.

Пријатељи овог филма, који су омогућили његово приказивање, су општине Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и градови Источно Сарајево и Зворник, који су и спонзори Фестивала.

Данас у 12.00 часова почео је Kидс фест – Дјечији филмски програм у оквиру кога је малишанима приказан филм “Лето када сам научила да летим”, режисера Радивоја Андрића.

Након тога, услиједио је такмичарски програм Фестивала, а потом и специјална пројекција филмова за штићенике Kазнено-поправног завода Kула.

“Први кадар” своје филмско путовање сутра и у петак, 23. децембра, наставља у Зворнику, гдје ће осим такмичарског програма, сутра у 19.00 часова, на бис бити репризиран поменути филм “Света Петка – крст у пустињи”.

Панел-дискусија о теми “Религија на филму” предвиђена је сутра у 17.00 часова, као и промоција књиге “Јеванђеље на филму”.

У петак, 23. децембра биће реализован такмичарски и програм за дјецу, која ће моћи да премијерно у Републици Српској погледају играни филм “Вучје бобице”, режисера Сретена Јовановића.

У плану је и одржавање Филмске школе “Првог кадра” под називом “Kако се гледа филм: мала школа филмског бонтона”, коју воде филсмки критичари Ђорђе Бајић и Зоран Јанковић.

Свечана церемонија затварања Фестивала и проглашење побједника заказана је за петак у 19.00 часова.

Сви ови програми у четвртак и петак биће одржани у Дому омладине у Зворнику.

Медијску подршку Фестивалу “Први кадар” пружа значајан број медија у Републици Српској и Федерацији БиХ, а званична медијска агенција фестивала је Новинска агенција Републике Српске – Срна.

Filter 2019