Рогић и Хаџиабдић: Прекрижени листић не може се сматрати важећим

Извор: Срна

Члан Централне изборне комисије БиХ Владо Рогић изјавио је данас да се листић из Народне скупштине Републике Српске на којем је прекрижено име једног кандидата за делегата у Дом народа парламента БиХ не може сматрати важећим.

– Када погледате и добну и образовну структуру гласача, јасно се закључује да онај ко је прекрижио овај гласачки листић неће да изабере тог кандидата – рекао је Рогић који је гласао против одлуке ЦИК-а о утврђивању посредних резултата за пет српских делегата у Дому народа парламента БиХ проведених у Народној скупштини Републике Српске.

Додао је да се сад може доћи у ситуацију да се онај ко је у праву мора жалити и доказивати да је у праву.

Против ове одлуке ЦИК-а била је и члан ЦИК-а Ирена Хаџиабдић подсјетила је да су инструкције за утврђивање да је гласачки листић ваљан врло јасне и да су народне посланике о томе упознали и предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић као и предсједник Комисије за избор и именовања.

– Ово нису обични избори за просјечног бирача. Ово су избори који се организују у Народној скупштини по строго прописаном поступку, гдје су бирачко тијело 83 посланика који знају како се испуњава листић – истакла је Хаџиабдићева.

Она је додала да је посланицима речено да листић мора бити без икаквих ознака и да су упозорени на тајност гласања.

– И поред свега ми смо у ситуацији да расправљамо да ли је тај листић важећи или неважећи. Са сигурношћу не могу рећи да је намјера јасна, зато што се гласачки листић означава са гласом икс, а ово је једна неправилна кривуља која може да значи да је желио неко да поништи тог субјекта, бојкот, а не да му да глас – закључила је Хаџиабдићева.

ЦИК БиХ признала је данас спорни листић са посредних избора у Народној скупштини Републике Српске за пет делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ. То значи да ће о петом делегату из Српске олучити жријеб, односно да ли ће СНСД добити четвортог делегата или опозиција другог.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је извјештај Комисије за избор и именовање о избору делегата из реда српског народа у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, према којем су за српске делегате у Дому народа изабрани СНСД-ови Средоје Новић, Сњежана Новаковић Бурсаћ, Радован Ковачевић и Никола Шпирић, те СДС-ов Желимир Нешковић.

Предсједник Комисије за избор и именовање Народне скупштине Републике Српске Илија Таминџија је, подносећи извјештај о гласању, рекао да су била 82 важећа и један неважећи листић.

Filter 2019