Tue. Jun 25, 2024
ћирилица /латиница

Против тужиоца Симовића поднесена пријава дисциплинском тужиоцу

Извор: Срна

Главни тужилац БиХ Миланко Кајганић поднио је пријаву дисциплинском тужиоцу против тужиоца Владимира Симовића у предмету против петорице осумњичених за злочине у селу Јошаница у Фочи 1992. године, када је убијено 56 особа српске националности, претежно цивила, међу којима је било и жена и дјеце, потврђено је Срни у Тужилаштву БиХ.

Главни тужилац је јуче упутио пријаву Канцеларији дисциплинског тужиоца, која се односи на поступање Симовића, јер као поступајући тужилац није донио тужилачке одлуке у предмету након девет година, од када је задужио наведени предмет.

Из Тужилаштва БиХ су истакли да је Кајганић у складу са својим овлаштењима формирао тим за рад на наведеном предмету.

Кајганић је одредио још једног тужиоца и рок за доношење тужилачких одлука, а све у интересу поштивања одредби Ревидиране стратегије и интереса жртава и оштећених у предмету.

Пријава дисциплинском тужиоцу упућена је на основу обавеза из Ревидиране стратегије, а након прикупљених информација о свим предузетим радњама у предмету и динамици рада, прецизирали су из Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво БиХ недавно је предложило мјере забране за петорицу осумњичених за злочине почињене у селу Јошаница у Фочи 1992. године, када је убијено 56 особа српске националности, претежно цивила, међу којима је било и жена и дјеце.

Тужилац Владимир Симовић предложио је мјере забране за осумњичене Рашида Собу, Закира Јамака, Адема Фехрића, Шефку Глушца и Муриса Хаџиахметовића, које је претходно пустио на слободу без икаквих мјера забране.

Ова лица су осумњичена да су као команданти и припадници Вишеградске бригаде такозване Армије БиХ учествовали у нападу на село и чињењу овог злочина, а из Тужилаштво наводи да су жртве након злочина пронађене и идентификоване.

У предмету је извршена опсежна истрага Тужилаштва са више партнерских полицијских агенција и институција, као и прикупљање великог броја доказа о почињеном злочину и извршиоцима.

У освит зоре на Никољдан, 19. децембра 1992. године, припадници војске која је себе називала Армијом БиХ ушли су из правца Горажда десном обалом Дрине у залеђе српских положаја и, палећи све пред собом, на кућном прагу док су се спремали да сломе славски колач, масакрирали српске жене, старце и дјецу.

Убијено је 56 мјештана, многи од њих на језив начин, одсијецањем дијелова тијела. Међу жртвама била је 21 жена и троје дјеце, која су претходног дана са родитељима дошла из Фоче да на селу дочекају Светог Николу.

Десетак заселака Горње Јошанице у општини Фоча избрисано је са географске карте, попаљене су, не само куће, већ и помоћни објекти, уз нејач убијана је и стока, а гдје су то стигли, злочинци су чак посјекли и стабла воћака.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com