Посланици Народне скупштине сутра о повећању плата

Извор: Срна

Народна скупштина Републике Српске одржаће сутра пету посебну сједницу на чијем предложеном дневном реду је повећање плата запослених у јавном сектору и новчана подршка незапосленим родитељима четворо и више дјеце.

На дневном реду ове сједнице је укупно 29 тачака, које ће углавном бити разматране по хитном поступку, како би наведени акти ступили на снагу од 1. јануара.

Посланици ће по хитној процедури разматрати приједлоге закона о измјенама Закона о платама запослених лица у јавним установама у области здравства Републике Српске, о измјени Закона о платама запослених у јавним службама Републике Српске, као и о измјенама Закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда Републике Српске, најављено је из парламента Српске.

По хитном поступку требало би да буду разматрани приједлози закона о измјенама Закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима у Републици Српској, о измјени Закона о платама запослених у области културе Републике Српске, измјенама Закона о платама запослених у органима управе Републике Српске, измјенама Закона о платама запослених у Министарству унутрашњих послова Републике Српске, као и о измјенама Закона о платама запослених у институцијама правосуђа Републике Српске.

Посланици ће по хитном поступку разматрати и Приједлог закона о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Републици Српској, у складу са којим ће родитељ који одлучи да брине о дјеци имати право да прима плату од 750 КМ, са плаћеним порезима и доприносима, што ће му омогућити и да испуни услове за пензију.

Ту су и Приједлог закона о допунама Закона о доприносима и Приједлог закона о допуни Закона о пензијском и инвалидском осигурању.

Пред посланицима су и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о обавезном здравственом осигурању – по хитном поступку, Приједлог закона о престанку важења Закона о посебним републичким таксама – по хитном поступку, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о фонду и финансирању заштите животне средине Републике Српске – по хитном поступку.

Приједлог закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти требало би да буде разматран по хитном поступку као 15. тачка дневног реда, а наредна је Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о републичкој управи – по хитном поступку.

Пред посланицима ће се наћи и Приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Европској инвестиционој банци по Пројекту „Медицински комплекс Бањалука“, Приједлог закона о метрологији у Републици Српској и Приједлог закона о стандардизацији у Републици Српској.

Народна скупштина Републике Српске требало би да разматра и Приједлог породичног закона, Приједлог закона о измјенама Закона о ванпарничном поступку, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о привредним друштвима, као и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о енергетици.

На предложеном дневном реду су и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о превозу у друмском саобраћају Републике Српске, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о пчеларству и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о високом образовању.

Посланици ће разматрати и Приједлог закона о измјени и допуни Закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Републике Српске, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о туризму и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о премјеру и катастру Републике Српске.

Почетак сједнице заказан је за 10.00 часова. 

Filter 2019