Tue. Jun 25, 2024
ћирилица /латиница

Погледајте обрачун утрошене електричне енергије крајњим купцима из категорије “домаћинства”

Извор: РТРС

Од 1. јануара у Републици Српској струја за домаћинства ће се обрачунавати по различитим цијенама, у зависности од количине потрошене електричне енергије.

Након проведеног тарифног поступка по захтјевима оператора дистрибутивних система у Републици Српској за одобрење тарифних ставова за кориснике дистрибутивних система и разматрања захтјева јавног снабдјевача Електропривреда Српске за одобрење тарифних ставова за јавно снабдијевање, Регулаторна комисија за енергетику донијела је 15. децембра Одлуку о тарифним ставовима за кориснике дистрибутивних система и Одлуку о тарифним ставовима за јавно снабдијевање електричном енергијом у Српској.

Претходно је, након проведених јавних расправа донесен и Тарифни систем за продају електричне енергије и коришћење дистрибутивне мреже.

Из те комисије су претходно појаснили да ће домаћинства за утрошених до 500 киловат-часова струју плаћати по цијени од 0,0544 КМ, она која потроше од 501 до 1.500 киловат-часова по цијени од 0,0914 КМ, а за потрошњу вишу од 1.500 киловат-часова плаћаће 0,2013 КМ.

Приликом обрачуна утрошене електричне енергије за “домаћинства” из 2. тарифне групе (двотарифна) утрошена електрична енергија у вишој и мањој дневној тарифи за поједине опсеге се утврђује пропорционално учешћу више и мање дневне тарифе у укупно мјесечно утрошеној активној електричној енергији

Провјера износа рачуна за другу конкретну потрошњу, и износа рачуна по ставкама (мрежа, енергија, услуга јавног снабдијевања, накнада за обновљиве изворе енергије) може се извршити путем Калкулатора који је доступан на интернет страници Регулаторне комисије: www.reers.ba.

Прорачун помоћу наведеног Калкулатора је информативног карактера, а за конкретан обрачун и давање других детаљних информација у вези са цијенама и условима јавног снабдијевања надлежан је јавни снабдјевач Електропривреда Републике Српске.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com