Отворени Четврти међународни мачевалачки сусрети

Извор: Срна

У Источном Сарајеву данас су отворени Четврти међународни мачевалачки сусрети на којима ће наступити 70 такмичара из БиХ, Србије, Црне Горе, Словеније и Хрватске.
Овај међународни турнир, који организује Мачевалачки клуб “Романија”, свечано је отворио замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Kостовић, који је пожелио учесницима добре резултате и да се угодно осјећају у Источном Сарајеву.

“Општина Источно Ново Сарајево је од раније позната као спортска средина која много улаже у популарне, али и у ове мање популарне спортове. Мачевање као спорт није одавно на овим просторима, али се дивимо људима који су све ово покренули”, рекао је Kостовић.

Kостовић је напоменуо да су од три мачевалачка клуба у Републици Српској два са подручја Источног Сарајева.

Он је нагласио да је општина Источно Ново Сарајево увијек спремна да пружи подршку организацији оваквих спортских догађаја, као и развоју спорта уопште на територији ове локалне заједнице.

Предсједник Мачевалачког клуба “Романија” и организатор турнира Маријана Петронић изразила је задовољство што се по четврти пут Мачевалачки сусрети организују у Источном Сарајеву.

“Ове године имамо 70 такмичара. Такмичење ће се одвијати у неколико старосних категорија, од најмлађе дјеце до 12 и 13 година у категорији пионира, јуниорска група и комбинована група сениори и ветерани”, рекла је Петронићева.

Турнир ће бити у двије категорије – спортска сабља и мач, који је популарнији.

Петронићева је изразила захвалност мачевалачким клубовима сусједних земаља који су помогли у организацији турнира и учешћем њихових такмичара.

“Ове године имамо такмичаре из Словеније, што прије није био случај. Имамо такмичаре из Црне Горе, Хрватске, Србије. Једино нам из Сјеверне Македоније нису могли доћи такмичари због обавеза”, рекла је Петронићева.

Она је подсјетила да су због пандемије вируса корона Трећи мачевалачки сусрети у Источном Сарајеву одржани само као такмичење на нивоу БиХ.

Ана Сел из Мачевалачког клуба “Војводина” из Новог Сада подсјетила је да је била учесник турнира у Источном Сарајеву и 2019. године.

“Ово нам је друго учешће на турниру у Источном Сарајеву. Из МK Војводина на данашњем турниру ће учествовати девет такмичара од којих петоро дјеце и четворо сениора”, рекла је је Селова.

Члан Мачевалачког клуба “Црвена звезда” Београд Ивица Субић рекао је да је дошао из Србије на сусрете у Источном Сарајеву како би помогао развоју овог спорта који није претјерано популаран.

Домаћин Мачевалачких сусрета у Источном Сарајеву је Мачевалачки клуб “Романија” који је формиран 2016. године. Први Мачевачачки сусрети у Источном Сарајеву одржани су 2017. године.

Filter 2019