Од 1. јануара искључиво у употреби електронска здравствена картица

Извор: Срна

Фонд здравственог осигурања Републике Српске позива грађане да преузму електронске здравствене картице које ће од 1. јануара наредне године искључиво бити у употреби у здравственим установама.

Према евиденцији Фонда, електронске здравствене картице до сада је преузело око 846.000 осигураних лица, док више од 100.000 грађана још није преузело картице.

Из Фонда поново позивају осигуранике да преузму електронске картице да би у наредној години могли несметано да користе здравствену заштиту, јер престаје важење старих здравствених књижица.

У саопштењу ФЗО-а подсјећају да је подјела електронских картица почела прије двије године, те да су више пута позивали осигуранике да их подигну, а посебно у протеклих годину дана од када се побољшала епидемиолошка ситуација.

Прве електронске здравствене картице штампане су 2020. године, а у случају да за неког осигураника није израђена потребно је да у надлежној пословници Фонда поднесе захтјев, те ће добити потврду коју може да користи док му не буде израђена електронска здравствена картица.

Електронска картица служи да пацијент буде идентификован у Интегрисаном здравственом информационом систему /ИЗИС/, да се на основу ње оствари приступ здравственом картону пацијента и на основу картице се провјерава статус осигураног лица.

Картица је уједно и највећа заштита система јер се само уз помоћ ње може приступити подацима осигураника, те се за разлику од старе здравствене књижице електронске картице не овјеравају.

Картице које су штампане од јуна ове године имају рок важења 10 година, док картице које су штампане раније имају рок важења пет година, јер је то период гарантног рока самог пројекта.

Међутим, будући да нема техничких препрека, у случају да не буду оштећене, да није дошло до промјене личних података и слично, нема разлога да се и те картице не користе и након рока важења који је на њима наведен, о чему ће правовремено бити донесена одлука, саопштено је из ФЗО-а.

ИЗИС је имплементиран у свим домовима здравља као и јавним болницама, а и већина приватних установа које имају уговор са Фондом су интегрисане у овај систем.

ИЗИС подразумијева потпуну интеграцију, односно информациону увезаност свих установа здравственог система Српске, те употребу електронских упутница, рецепата, картица и електронског картона.

Досадашњи картони пацијената замјењују се електронским здравственим картонима, који садрже све податке о пацијенту на једном мјесту, независно од тога у којој здравственој установи су прикупљени /амбуланти породичне медицине, служби хитне помоћи, болници или специјалистичкој амбуланти/.

Љекари који лијече пацијента на једном мјесту имају увид у пацијентову историју лијечења, те важне податке, попут података о алергијама, хроничним обољењима, терапијама које је примао и осталом.

Из ФЗО-а закључују да су предности ИЗИС-а вишеструке, попут унапређења квалитета здравствене заштите, побољшања сигурности пацијента, смањења административних трошкова, те ефикаснијег и квалитетнијег система здравствене заштите у цјелини.

Filter 2019