Одјећа и обућа јефтиније, све остало скупље

Извор: Срна

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у БиХ, мјерене индексом потрошачких цијена, у новембру су у просјеку биле више за 0,2 одсто у односу на претходни мјесец, док су на годишњем нивоу у просјеку више за 16,3 одсто.

Храна и безалкохолна пића у новембру у просјеку су били скупљи за 0,7 одсто у односу на октобар, намјештај и апарати за домаћинство за 1,3 одсто, здравство за 0,3 одсто, превоз за 0,2 одсто, комуникације, рекреација и култура, образовање, те ресторани и хотели за по 0,1 одсто, а остала добра и услуге за 0,6 одсто.

Алкохолна пића и дуван у новембру су у просјеку били јефтинији за 0,2 одсто, одјећа и обућа за 0,4 одсто, те становање и режијски издаци за 1,3 одсто, подаци су Агенције за статистику БиХ.

Ниво цијена у новембру у односу на исти мјесец прошле године виши је за 16,3 одсто.

У новембру ове, у односу на исти мјесец лани, храна и безалкохолна пића у просјеку су били скупљи за 24,5 одсто, алкохолна пића и дуван за 2,5 одсто, становање и режијски трошкови за 19,1 одсто, а намјештај, апарати за домаћинство и редовно одржавање куће за 12,2 одсто.

Здравство је у просјеку скупље за 2,2 одсто, превоз за 23,8 одсто, комуникације за 1,5 одсто, рекреација и култура за 11,5 одсто, образовање за 2,4 одсто, ресторани и хотели за 11 одсто, а остала добра и услуге за 8,1 одсто.

Одјећа и обућа у новембру у просјеку су били јефтинији за 7,1 одсто у односу на исти мјесец лани.

Filter 2019