Обилне падавине, вјетар и снијег до суботе

Извор: Срна

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је да се од данас до суботе очекују јаче, на југу и обилније падавине, док ће на западу оне бити умјерене.

Највише падавина се очекује у Херцеговини, од 90 до 150, на западу од 15 до 30 и југозападу од 30 до 50 литара по метру квадратном. Због нових падавина у краћем временском периоду постоји могућност пораста бујичних водотока и урбаних плављења на западу.

У допунском билтену се наводи да ће вјетровито бити у четвртак и петак, уз јак, локално и олујни вјетар, док у суботу, 17. децембра, поподне вјетар слаби.

Због захлађења киша ће у суботу у сјеверној половини земље прећи у сусњежицу и снијег, уз формирање мањег сњежног покривача и у нижим предјелима.

Данас се на западу очекује до пет литара кише, а на југу од 20 до 50, сутра на западу од пет до 15, на југу од 10 до 20 литара по метру квадратном.

Очекује се јачање јужног и југозападног вјетра, прво на југу, а затим и у централним предјелима.

Јак вјетар са ударима 30 до 50 километара на час локално и до 70 километара на час.

У петак, 16. децембра, на западу се очекује од пет до 10 литара кише, на југу од 50 до 70 литара по метру квадратном и даље се очекује јак вјетар са ударима 40 до 60 километара на час, локално и до 90 километара на час.

У суботу, 17. децембра, се очекује на југу од 20 до 30 литара кише. На западу ће први дио дана падати слаба киша, а потом са сјеверозапада уз пад температуре киша прелази у снијег.

У нижим предјелима се очекује од једног до три центиметара сњежног покривача, на планинама на западу од три до седам центиметара.

Filter 2019