Нова власт мијења ЦИК

Извор: Глас Српске

Актуелна постава Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ по свему судећи наћи ће се под лупом нове власти на нивоу заједничких институција, која је све ближе опцији да најаву смјене чланства институције задужене за изборни процес спроведе у дјело.

Након што је конституисан Представнички дом Парламента БиХ у четвртак, гдје већину чини СНСД, ХДЗ и бошњачке странке окупљене око СДП-а БиХ, у овим странкама наводе да им је сада пружена шанса да покрену смјену чланова ЦИК-а, јер, како наводе, већ дуже вријеме су незадовољни радом чланова те институције, а посебно одлукама које су доносили након посљедњих избора, а које су резултовале општим хаосом.

– СНСД и коалициони партнери који су функционисали у прошлом сазиву Представничког дома Парламента БиХ континуирано су упозоравали на нелегалност и некомпетентност појединих чланова ЦИК-а. То се нажалост показало и у протеклом изборном циклусу пред цјелокупном јавности. Нас је ограничавало да уђемо у формалне процесе смјене, јер је у прошлом сазиву Представничком дома СДА имала алтернативну већину са СДС-ом и ПДП-ом. Тако да је бесмислено било уопште и подносити иницијативу за смјену чланова ЦИК-а – казала је “Гласу” Сњежана Новаковић Бурсаћ из СНСД-а која је изабрана и за делегата у Дому народа Парламента БиХ.

Наглашава да с обзиром на то да је у четвртак верификована другачија композиција већине у Представничком дому, идеја о смјени чланова ЦИК-а сада може озбиљније доћи у разматрање.

– Вјерујем да ће до тога и доћи. Тренутни сазив ЦИК-а именован је на мандатни период од седам година. Они су тек неке двије године на тим функцијама. Приликом покретања иницијативе треба само водити рачуна да не уђемо у судске процесе са евентуално лошим исходом – казала је Новаковић Бурсаћ. Поновила је да је став СНСД-а, али и чињенично стање, да је тренутна постава ЦИК-а политички изабрана и да је некомпетентна.

– У то се увјерила цјелокупна јавност, посебно након одржаних избора у октобру и хаоса којем су били изложени на основу одлука ЦИК-а – закључила је Новаковић Бурсаћ.

Из ХДЗ-а подвлаче да је први испит већ положен конституисањем Представничког дома и избором његовог руководства.

– Тешко је сада говорити које прве потезе ћемо предузимати. Сада нам предстоји прво прича о формирању Савјета министара БиХ – то нам је приоритет. Наравно о свему осталом, као и о предузимању иницијативе у вези са смјеном чланова ЦИК-а разговараћемо са странкама које чине власт на нивоу БиХ. Сви су незадовољни радом ЦИК-а и то питање дефинитивно ће бити разматрано – казали су “Гласу” у ХДЗ-у.

Из СДП-а наводе да остају при свом ранијем ставу да је ЦИК пао на свим испитима те да није дорастао задатку уз очигледну политичку пристрасност.

– Од процеса контроле избора, пребројавања гласова и каснијих одлука ЦИК се све више компромитовао. Практично све одлуке које су услиједиле након избора донесене су на штету странака “Тројке”, односно осам странака потписница Споразума о формирању парламентарних већина на свим нивоима у БиХ – поручили су још раније из СДП-а и додали да од партнера у власти на нивоу БиХ очекују подршку за смјене и именовање истински професионалног ЦИК-а који ће у први план ставити утврђивање тачних резултата избора, а не оних по сваку цијену.

Предсједник Централне изборне комисије БиХ је Суад Арнаутовић, а чланови су Жељко Бакалар, Ирена Хаџиабдић, Ахмет Шантић, Владо Рогић, Јован Калаба и Вања Бјелица – Прутина.

Тужба Петрића

Суд БиХ је у априлу ове године одбио тужбу бившег члана ЦИК-а Бранка Петрића који је оспоравао избор актуелних чланова ЦИК-а. Тада је из Суда БиХ поручено да су чланови ЦИК-а изабрани у складу са Изборним законом.

– Приговори тужиоца су паушални да именовани кандидати за чланове ЦИК-а нису правни стручњаци с искуством у спровођењу избора или изборни стручњаци – наведено је тада у одлуци суда.

Filter 2019