Ни након потјернице ни трага ни гласа о Махмуљину

Извор: Срна

Суд БиХ ни мјесец дана након расписивања међународне потјернице нема никакву информацију гдје се налази осуђени Сакиб Махмуљин, речено је Срни у тој правосудној институцији.

– Суд БиХ још нема информацију гдје се налази осуђени Махмуљин. Када Суд БиХ добије информацију да је осуђени ухапшен по потјерници, почиње поступак екстрадиције – навели су из Суда БиХ одговарајући на питање Срне да ли Суд има икакву повратну информацију гдје је осуђени Махмуљин и да ли ће и када бити испоручен БиХ.

Мјесец дана након издавања наредбе о расписивању међународне потјернице за некадашњим командантом Трећег корпуса такозване Армије БиХ, који је правоснажно осуђен на осам година затвора за ратне злочине у Возући и Завидовићима 1995, не покреће се никакав, па ни дисциплински, поступак против оних који су Махмуљину након правоснажности пресуде омогућили да слободно изађе из суднице, као што је и са слободе долазио на рочишта.

Суд БиХ је 28. новембра ове године издао наредбу за расписивање међународне потјернице за Махмуљином.

Претходно му је послан позив да преузме акт у којем је наведено да се 6. децембра ове године јави на издржавање казне затвора.

Апелационо вијеће Суда БиХ је у априлу ове године правоснажно осудило Махмуљина на јединствену казну затвора од осам година за злочине почињене 1995. године у Возући и Завидовићима.

Махмуљин је осуђен за ратни злочин против цивилног становништва, за ратни злочин против рањеника и болесника и за ратни злочин против ратних заробљеника.

Filter 2019