Wed. Feb 1, 2023
ћирилица /latinica

Na Jahorini kamp za lica sa Daunovim sindromom

Izvor: Srna

U Daun sindrom komuni na Jahorini u toku je kamp za lica sa ovim sindromom, u okviru kojeg su organizovane različite terapije – likovna, dram, muziko, terapija plesom, kao i fitoterapija, koje doprinose i jačanju njihovog samopouzdanja.

Direktor Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Jelić izjavio je Srni da u okviru programa socijalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom ovaj centar sprovodi ekspresivne art-terapije kojima se osobama sa Daunovim sindromom dozvoljava da prepoznaju svoj potencijal.

Jelić je pojasnio da oni na taj način jačaju samopouzdanje i potom se samoopredjeljuju za stvaranje ličnog identiteta.

“Kako je Daun sindrom komuna Jahorina postala nastavna baza za studente defektologije, u ovom kampu su studenti defektologije sa Medicinskog fakulteta iz Foče sa kojim Daun sindrom centar Banjaluka ima potpisan ugovor o saradnji, odnosno praktičnoj obuci studenata tog smjera”, naveo je Jelić.

On je rekao da studenti tokom kampa borave sa licima sa Daunovim sindromom 24 časa na dan i sa njima sprovode brojne aktivnosti i na taj način dobijaju sasvim druga saznanja o njima.

“U okviru kampa rade se i fitoterapije za osobe sa Daunovim sindromom. U posljednje tri godine Daun sindrom centar Banjaluka i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske organizovali su na Jahorini radno osposobljavanje za osobe sa Daunovim sindromom za travare, voćare i vrtlare i pčelare”, naveo je Jelić.

Jelić je naglasio da su lica sa Daunovim sindromom iz Daun sindrom centra Banjaluka tokom godine na Jahorini brala ljekovita bilja i od njih proizvodila tinkture, ulja, čajeve, medne pripravke i ljekovita vina.

U okviru likovnih terapija, dodao je, lica sa Daunovim sindromom su slikala tehnikom uljem na platnu i savladavala nove tehnike.

“Naslikali su i poklon-sliku za predsjednika Vlade Radovana Viškovića i pripremaju se da u zgradi Vlade Srpske prezentuju svoje proizvode”, pojasnio je Jelić i dodao da su lica sa Daunovim sindromom naslikala i sliku za predsjednika Osnovnog suda Banjaluka, koju će uručiti tokom posjete novinara iz Daun sindrom centra Banjaluka toj pravosudnoj instituciji.

Organizator kampa, koji je počeo u subotu, 10. decembra, a traja do nedjelje, 18. decembra, u hotelu “Vučko”, je Daun sindrom centar Banjaluka, a pokrovitelj Olimpijski centar “Jahorina”.

Filter 2019