Mon. Feb 6, 2023
ћирилица /latinica

Na Palama predstavljene knjige o Svetoj Gori i monasima

Izvor: Srna

Knjige Nenada Andrića „Peške kroz Svetu Goru“ i „Susreti sa svetogorskim starcima“, koje predstavljaju zbirke pouka, mudrosti, proročanstava i čuda, ali i običnih savremenih priča monaha, predstavljene su sinoć u Kulturnom centru na Palama.

Andrić rekao je novinarima da su knjige plod njegovih petnaestogodišnjih hodočašćana Svetu Goru i da odišu duhovnošću.

„Prva knjiga je opisno informativno turističkih sadržaja, ali ima i mojih razmišljanja, razgovora sa monasima, njihovih saveta, pouka, mudrosti. U njoj se može videti istorija svakog manastira, ko su bili ktitori, posebno u Srbiji“, rekao je Andrić.

On je dodao da je, dok je istraživao istoriju Svete Gore, saznao da je bar deset manastira bilo u srpskim rukama, a neke su osnovali Srbi, navodeći da pored Hilandara ima još manastira koji su bili srpski i opstali zahvaljujući Srbima.

Prema njegovim riječima, to je sve sakupio na jedno mjesto i stavio u knjigu „Peške kroz Svetu Goru“, te opisao kako se detaljno stazama dolazi od jednog do drugog manastira pješke, naveo osnovna uputstva kako se prijaviti za vizu, kao i sve korisne informacije i njegove razgovore sa monasima.

Andrić je objasnio da je na promocijama vidio da ljudi najviše žele da čuju njegove razgovore sa monasima, njihove pouke, mudrosti, proročanstva, jer su ljudi, smatra, gladni duhovne hrane.

„U svetu imamo sve materijalno, a niko nije sretan, zato što u srcu caruju strasti, iskušenja i demoni. A, tamo na Svetoj Gori vidite starce, monahe kako žive u pećini, nemaju ništa, skupljaju kišnicu, jedu malo hleba, a sretniji su od svih nas“, istakao je Andrić.

On je dodao da monasi usmjeravaju na duhovni put i zato je odlučio da razgovore sa njima napiše u drugoj knjizi „Susreti sa svetogorskim starcima“ za koju kaže da nikada neće biti napisana do kraja, jer kada ode na Svetu Goru uvijek čuje novu priču.

„Čovek treba da shvati da mu je veoma malo potrebno da bude srećan“, poručio je Andrić.

Organizator promocije je Udruženje poklonika Hilandar i Svete Gore Atonske, a predsjednik Dragan Gatarić rekao je da promocija kreće sa Pala, sutra je na redu Višegrad, pa Čajniče, Mrkonjić Grad, Gradiška, Prijedor.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao da je publika čula autentične, imponzantne priče Andrića iz njegova dva djela, te da je čast za Pale i Republiku Srpsku što je promocija trećeg izdanja knjiga krenula odavde.

„Sveta Gora je bitna za pravoslavlje, to je duhovno jezgro odakle svi crpe energiju“, rekao je Jugović.


Filter 2019