Thu. Feb 2, 2023
ћирилица /latinica

Ministar Lučić u kućnom pritvoru uz mjere zabrane

Izvor: Glas Srpske

Sud BiH odredio je kućni pritvor ministru za ljudska prava i izbjeglice BiH Milošu Lučiću.

Pored toga, njemu je zabranjeno sastajanje i kontaktiranje sa drugim osumnjičenim licima u ovom krivičnom postupku, kao i kontaktiranje na bilo koji način sa svjedocima Tužilaštva BiH u ovom krivičnom predmetu.

– Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba ili do nove odluke Suda. Kontrola opravdanosti trajanja mjera će se vršiti svaka dva mjeseca – saopšteno je iz Suda BiH.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da će do kraja dana uputiti žalbu na odluku suda i neodređivanje pritvora Lučiću.

– Žalbu ćemo uputiti jer se puštanjem u kućni pritvor već nanijela šteta interesima istrage – odgovorili su iz Tužilaštva BiH na ovu odluku Suda BiH.

Tužilaštvo BiH predložilo je određivanje pritvora Lučiću (36), koji je pod istragom zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja i više koruptivnih krivičnih djela.

– Mjera pritvora predlaže se iz zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto – saopšteno je juče iz Tužilaštva BiH.

Navodi se da je pritvaranje osumnjičenog potrebno jer bi on boravkom na slobodi kao i boravkom na radnom mjestu, bio u svakodnevnom kontaktu sa osobama koje su svjedoci, saučesnici ili su povezane sa događajima obuhvaćenim predmetom.

Lučića sumnjiče za nezakonito trošenje novca Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, nezakonito servisiranje  vozila Ministarstva kod neovlašćenih osoba te da je činio razne zloupotrebe pri zapošljavanju.

Ministra su uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u akciji „Dijamant 2“.

Filter 2019